Ελληνικός Χρυσός – Πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης

Ελληνικός Χρυσός – Πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιώσιμη και συνάμα επικερδής για όλους αξιοποίηση των Ελληνικών ορυκτών πρώτων υλών στη ΒΑ Χαλκιδική όπου η «Ελληνικός Χρυσός» – θυγατρική του Καναδικού ομίλου Eldorado Gold μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού – δραστηριοποιείται, είναι πρώτιστης σημασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής και περιβαλλοντικής φροντίδας, επιχειρηματικότητας, τουρισμού, παιδείας, πολιτισμού αλλά και αθλητισμού.

Ελληνικός Χρυσός – Πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης-1

Το αποτύπωμα με θετικό πρόσημο της «Ελληνικός Χρυσός» στη τοπική κοινωνία είναι εμφανέστατο, ιδίως σε όσους γνωρίζουν πώς ήταν η περιοχή πρωτύτερα από την άφιξη της εταιρείας. Συγκεκριμένα νούμερα μπορούν να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη, όχι μόνον σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η επένδυση της εταιρείας μέχρι σήμερα είναι της τάξεως των $1,2 δισ., έχοντας αποφέρει €375 εκατ. έσοδα στο ελληνικό κράτος, €747 εκατ. από εξαγωγές, €348 εκατ. σε μισθούς και επιδόματα, καθώς και €892 εκατ. σε Έλληνες προμηθευτές. Σημαντικό δείκτη ενάντια στην ανεργία που μαστίζει την εποχή της κρίσης, ιδιαιτέρως σε τοπικό επίπεδο, αποτελεί και η απασχόληση 1.650 εργαζομένων, με 9 στους 10 να προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική. Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις της εταιρείας αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών – τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί και βρίσκονται αμφότερα σε φάση παραγωγής – καθώς και σε κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των Σκουριών. Το συγκεκριμένο έργο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, έχοντας ολοκληρωθεί κατά 50%. Άλλωστε, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της εταιρείας, καθώς και οι τεχνολογίες και μέθοδοι που χρησιμοποιεί εφαρμόζουν πιστά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, με μεγάλες επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ελληνικός Χρυσός – Πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης-2

Καθίσταται σαφές πως μία στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως σε μία εποχή συνεχώς ταλανιζόμενη από κρίσεις και με την πρόσφατη παγκόσμια περιδίνηση λόγω Κορονοϊού μακριά ακόμη από τη λήξη της, πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον όταν αφορά σε απευθείας ξένες επενδύσεις που εισάγουν καινούρια κεφάλαια στην χώρα. Παράδειγμα, ο μεταλλευτικός κλάδος ο οποίος – παρά το ξέσπασμα της πανδημίας – αποτελεί στην Ελλάδα και διεθνώς μία σταθερή δύναμη που με υπευθυνότητα και καινοτομία διατηρεί τις θέσεις εργασίας και παράγει αξία για τις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες. Στην χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, συμβάλλοντας ιδιαιτέρως στη συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα η οποία ανέκαμψε κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.

Ελληνικός Χρυσός – Πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης-3

Η Ελλάδα ως χώρα η οποία βάσιζε παραδοσιακά όποια οικονομική ευρωστία στο συνδυαστικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών, πλέον καλείται να δει τη πραγματικότητα μέσα από άλλη σκοπιά και να στραφεί στρατηγικά στην βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες ενισχύουν την απασχόληση και το ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή