ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ το 2019

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ το 2019

Το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ πέρυσι, ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Βάσει της δεύτερης κοινοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων για το διάστημα 2016-2019, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ελαφρώς  υψηλότερο από το 4,4% που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.

Το 2019 ήταν η πέμπτη χρονιά που η Αθήνα ξεπέρασε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα των υψηλότερων φορολογικών εσόδων και της μείωσης των δαπανών.

Το νούμερο είναι με βάση τους κανόνες ESA 2010 και διαφέρει από αυτό που παρακολουθούν οι δανειστές της χώρας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η χώρα, που βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, πέτυχε τον στόχο των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πέρυσι. Ο στόχος ήταν ο ίδιος και για φέτος, αλλά η Αθήνα εξασφάλισε δημοσιονομική χαλάρωση από τους δανειστές για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters