Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα βύθισε τη λίρα σε νέο ναδίρ

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα βύθισε τη λίρα σε νέο ναδίρ

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στις προσδοκίες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απέφυγε να αυξήσει τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι βλέπει ήδη αποτελέσματα στον στόχο της επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η εξέλιξη απογοήτευσε τους επενδυτές και έθεσε εκ νέου στο στόχαστρό τους την λίρα, με το τουρκικό νόμισμα να βυθίζεται έτσι σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 10,25% και πρόσθεσε θα διατηρήσει εν ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα ρευστότητας, που έχουν ως στόχο να περιορίσουν την προσφορά χρήματος. Είναι η δεύτερη φορά που εκπλήσσει την αγορά. Τον προηγούμενο μήνα η έκπληξη ήταν ωστόσο ευχάριστη, καθώς τότε είχε αποφασίσει να αυξήσει αισθητά το επιτόκιο δανεισμού. 

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο κατά 175 μονάδες βάσης, προκειμένου αυτό να ανέλθει σε επίπεδα υψηλότερα του πληθωρισμού. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα είχε διαμορφωθεί στο 11,75%. 

Στον απόηχο της απόφασης να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια, η λίρα υποχώρησε περισσότερο από 2% στο νέο ιστορικό ναδίρ του 7,9845 ανά δολάριο. Από τις αρχές του έτους έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή