Moody’s: Το ρευστό «τρέχει» πιο γρήγορα από το χρέος

Moody’s: Το ρευστό «τρέχει» πιο γρήγορα από το χρέος

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο να έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικές πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά στις ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους πολύ χρήμα να ξοδέψουν. Χάρη στην ισχυρότατη στήριξη της Federal Reserve αλλά και σε μία αμυντική δράση, που πηγάζει από τους οφειλόμενους στην πανδημία κινδύνους και αβεβαιότητα το ρευστοποίησιμο ενεργητικό των αμερικανικών εταιρειών (πλην τραπεζών) εκτινάχθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 3,165 τρισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο από 1,167 τρισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου Moody’s η αύξηση αυτή του 58,4% είναι άνευ προηγουμένου. Ακόμη και εάν αφαιρέσει κανείς τις καταθέσεις και τα κεφάλαια βραχυχρόνιων τοποθετήσεων διαθεσίμων (money market funds) το δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ2 ήταν στο 17,8%- στα υψηλότερα επίπεδα από τουλάχιστον το 1981, όταν άρχισε η καταγραφή σχετικών στοιχείων. Το προηγούμενο ρεκόρ μάλιστα είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 1983 με τον δείκτη στο 12,6%.  

Η ταχύτατη αύξηση του ρευστού των επιχειρήσεων έχει μειώσει το καθαρό χρέος τους. Ακόμη και στο δεύτερο τρίμηνο ενώ το εταιρικό χρέος έκανε άλμα 11,2% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, έμεινε πολύ μακριά από τους ρυθμούς αύξησης του εταιρικού ρευστού. 

Έτσι το καθαρό χρέος (η διαφορεά ανάμεσα στο παθητικό και το ρευστό των εταιρειών) μειώθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Όπως επισημαίνει ο οίκος στην περίπτωση των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν δει μία αύξηση της τάξης του 11,2% στο νέο χρέος να συνοδεύεται από μείωση 2,2% στον δείκτη καθαρού χρέους. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή