Τα ομόλογα φεύγουν τα νομίσματα έρχονται

Τα ομόλογα φεύγουν τα νομίσματα έρχονται

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείο καμπής για την τεράστια αλλά γενικότερα «σκοτεινή» αγορά ξένου συναλλάγματος αποτελεί η στροφή των επενδυτών από τα ομολογα στα νομίσματα, όπως επισημαίνουν αναλυτές του Reuters. Αγοράζοντας ομόλογα στη συχνότητα των 2 δισ.δολαρίων από την ώρα που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαλείψει κάθε ίχνος μεταβλητότητας στη αγορά σταθερού εισοδήματος, κρατώντας σταθερά το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα. 

Οι κεντρικές τράπεζες αποτυπώνουν τις θέσεις τους για τις οικονομικές προοπτικές ή για τα μεγάλα γεγονότα μέσω της κίνησης των αγορών ομολόγων. Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν δύναται να το κάνουν πλέον οι αγορές ομολόγων, θα μπορούσαν να το κάνουν τα νομίσματα, εκτιμούν οι επενδυτές, αποτελώντας μία εναλλακτική λύση. «Ακομη είναι πολύ ενωρίς, όμως κάποια ενδεικτικά στοιχεία από συζητήσεις πελατών υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές παρακολουθούν τώρα τα νομίσματα ως κατηγορία ενεργητικού για να προβλέψουν τις τάσεις των αγορών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μάκντι, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas.

Δείκτης της State Street για τις τιμές διαφόρων αγαθών σε διαφορετικά νομίσματα καταδεικνύει ότι η μεταβλητότητα αυξάνεται σε ορισμένα νομίσματα, όπως το δολάριο, το κινεζικό γιουάν, το ευρώ και η βρετανική στερλίνα. Πολύ περισσότερο, ο δείκτης VIX για τη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος έχει αυξηθεί από το χαμηλό ενάμισι έτους που είχε αγγίξει στα τέλη Ιουλίου, τη στιγμή που ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς ομολόγων παραμένει κοντά στο χαμηλό του 2020. Η αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος λαμβάνει χώρα τουλάχιστον μετά από πέντε έτη ηρεμίας .  

Mε τα επιτόκια στις αγορές να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι στόχοι των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό καθίστανται ολοένα και πιο χαλαροί, οι πιο έντονες κινήσεις στα νομίσματα θα γίνονται κάτι ολοένα και πιο σύνηθες, καθώς οι αγορές ξένου συναλλάγματος επωμίζονται πλέον όλο και περισσότερο το βάρος του να αντανακλούν μακροοικονομικές εξελίξεις ή κινδύνους από κάποια γεγονότα, όπως οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Για παράδειγμα, η μεταβλητότητα στο σχετικό δείκτη για την αγορά ομολόγων MOVE κυμαίνεται μόλις στο ένα-τρίτο των επιπέδων που βρισκόταν στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Ο Οουεν Μάρφιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος της MFS Investment Management, αναφέρει ότι «είναι πολύ πιο ευέλικτο να εκφράζεις τις απόψεις σου” πάνω στις αγορές συναλλάγματος και όχι βάσει των επιτοκίων. Ο Μάρφιν, ο οποίος ήταν «αρκετά δραστήριος» στις συναλλαγές σε νορβηγική κορώνα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εκφράζει αισιοδοξία για ανάκαμη της νορβηγικής οικονομίας. Ο ίδιος εξηγεί ότι η νορβηγική αγορά ομολόγων είναι υπερβολικά μικρή και χωρίς μεγάλη ρευστότητα για να αντανακλά τέτοιου είδους απόψεις, ενώ και ο βαθμός μεταβλητότητας είναι μικρός. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το ευρώ. Από τις 18 Μαίου, όταν ανακοινώθηκε το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, το ευρώ έχει κάνει ράλι άνω του 10% έναντι του δολαρίου με τις ομολογιακές αποδόσεις από την άλλη πλευρά να συνεχίζουν να κινούνται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης. Η εξέλιξη αυτή ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναφερθεί επανηλειμμένως στη δυναμική του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος τον τελευταίο καιρό. 

Το σίγουρο είναι ότι η μετάβαση από τις αγορές ομολόγων προς τις αγορές συναλλάγματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ομως, αυτό δεν πρόκειται να πτοήσει τους επενδυτές.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή