Η επέλαση του κορωνοϊού κλονίζει τα διεθνή χρηματιστήρια

Η επέλαση του κορωνοϊού κλονίζει τα διεθνή χρηματιστήρια

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες για «φρένο» στην ήδη εύθραυστη ανάκαμψη από το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού ρίχνουν βαριά σκιά στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλά πέντε μηνών και τα futures στη Wall Street να σημειώνουν απώλειες άνω των 600 μονάδων, προμηνύοντας μεγάλη βουτιά των βασικών δεικτών κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Με το δεύτερο κύμα να αναγκάζει τις κυβερνήσεις στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων και την Ευρώπη μπροστά στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, φουντώνουν οι φόβοι για ένα δεύτερο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραφε απώλειες σχεδόν 3%, αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πρότεινε το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ για ένα μήνα, ώστε να περιορισθεί η εξάπλωση της νόσου Covid-19. Γαλλία και Ισπανία έχουν κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την κυβέρνηση του Παρισιού να εξετάζει Lockdown τριάντα ημερών.

Σε βαθύ κόκκινο όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, με τον DAX της Φραγκφούρτης να σημειώνει απώλειες πάνω από 4%, ενώ Παρίσι και Μιλάνο έχαναν πάνω από 3,5%.

Με απώλειες αναμένεται να ανοίξει και η Wall Street, έχοντας κλείσει με πτώση και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο επονομαζόμενος δείκτης φόβου VIX -που μετράει τη μεταβλητότητα των αμερικανικών μετοχών- έχει ενισχυθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο. Η Wall Street διανύει μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων, καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και οι επενδυτές προβληματίζονται για την «ετυμηγορία» της κάλπης.

Το κλίμα αβεβαιότητας στρέφει τους επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια, με άνοδο τιμών και αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή