Η «προφητεία» της τεχνολογικής φούσκας για τη Wall Street

Η «προφητεία» της τεχνολογικής φούσκας για τη Wall Street

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αρκετές εβδομάδες, οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι η «φούσκα» στον κλάδο της τεχνολογίας κάποια στιγμή θα σκάσει και θα προκαλέσει ένα βίαιο sell off στη Wall Street. Κάτι για το οποίο πήραμε μία «πρώτη γεύση» μόλις χθες, όταν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν το 3,5%.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η οποία σαφέστατα υπονομεύει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, οδήγησε την Τετάρτη την αμερικανική αγορά στη χειρότερη συνεδρίαση από τον περασμένιο Ιούνιο. Ο δείκτης φόβου VIX εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ οι μετοχές έχασαν πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Πρωταγωνιστής» της καθίζησης αυτής, αποτέλεσε ο τεχνολογικός κλάδος -από την Apple έως την Amazon. Άλλωστε, πρόκειται για εταιρείες, των οποίων οι μετοχές θεωρούνταν σημαντικά υπερτιμημένες, δεδομένης και της προσδοκώμενης εταιρικής κερδοφορίας.

Η απειλή ενός νέου lockdown στην αμερικανική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τα αποτελέσματα αρκετών εταιρειών. Οι ανησυχίες, μάλιστα, εστιάζουν και πάλι στον τεχνολογικό κλάδο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο ταμπλό της αγοράς.

Οι ανησυχίες για μη βιώσιμη κερδοφορία

Στην χθεσινή συνεδρίαση, Apple, Amazon, Facebook και Alphabet έκλεισαν με διευρυμένες απώλειες, παρά το γεγονός ότι αναμένουν ένα ισχυρό γ’ τρίμηνο από άποψη κερδοφορίας. Όμως, η βασική ανησυχία εδράζεται στο πώς θα τελειώσει το 2020 και στο πώς θα ξεκινήσει το 2021.

«Από τη στιγμή που ο τεχνολογικός κλάδος έχει στηρίξει το ράλι της αγοράς, τα αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών θα καθορίσουν εν πολλοίς το κλίμα» σχολιάζει ο Κρις Γκάφνεϊ, επικεφαλής της TIAA Bank. «Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει με αρνητικό τρόπο, δημιουργώντας μια χιονοστιβάδα, η οποία θα οδηγήσει σε sell off» σπεύδει να προσθέσει. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, αρκετοί επενδυτές εμπιστεύτηκαν τις προοπτικές των τεχνολογικών εταιρειών, χάρη στους ισχυρούς ισολογισμούς και τη διατήρηση της ζήτησης για τα προϊόντα τους. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, αυτή η ευρωστία κάποια στιγμή να αποτελέσει παρελθόν, μην δικαιολογώντας τις εκτιμήσεις για μια βιώσιμη κερδοφορία.

Τι συνέβη στον S&P 500 

Συνήθως, η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων ηρεμεί τις αγορές σε περιόδους αναταραχής. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 85% των εταιρειών του S&P 500 εμφάνισε οικονομικά μεγέθη καλύτερα του αναμενομένου. Αντί όμως, να επικρατήσει μια ανοδική τάση στη μετοχή των συγκεκριμένων εταιρειών, οι πωλητές αποδείχθηκαν πιο ισχυροί, οδηγώντας σε μέση πτώση της τάξης του 0,8%. 

Μάλιστα, η τάση στις τεχνολογικές εταιρείες ήταν ακόμη δυσμενέστερη, με την μέση πτώση των μετοχών να διαμορφώνεται στο 2,7%. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή