Ωθηση στις αγορές από τη μεταποίηση

Ωθηση στις αγορές από τη μεταποίηση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ολοκληρώνοντας τις συνεδριάσεις με κέρδη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν ενίσχυση κατά 1,06% και 0,66%, αντιστοίχως, αν και νωρίτερα είχαν μεγαλύτερη άνοδο. Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με θετικό πρόσημο χάρη στη δυναμική ανάκαμψη της δραστηριότητας των εργοστασίων σε όλο τον κόσμο (Γερμανία, ΗΠΑ και Κίνα), η οποία και αντιστάθμισε την έξαρση νέων κρουσμάτων του ιού – η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει και πάλι τις μεγάλες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου να λάβουν σκληρά μέτρα. Το ευρώ εξασθένησε 0,2% έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα 14 εβδομάδων, και πλέον διαμορφώθηκε σε 1,1626 δολάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 1,61%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,29%, με 2,01% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 2,11% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 2,55% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 2,07% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Τα οικονομικά δεδομένα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., φανερώνουν ότι τον Οκτώβριο η αύξηση των παραγγελιών στα εργοστάσιά της ανήλθε σε επίπεδα-ρεκόρ. Ανάλογη βελτίωση παρουσίασαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία στις ΗΠΑ και στην Κίνα δείχνουν σημαντική βελτίωση του κλάδου της μεταποίησης. Αυτό επηρέασε θετικά κλάδους όπως η ενέργεια, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι χημικές βιομηχανίες στην Ευρώπη. 

Ανοδικά κινήθηκε και η Γουόλ Στριτ, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τις σημερινές προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά η αναμέτρηση με τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σκληρή και αβέβαιη, ειδικά στις πολιτείες-κλειδιά. Αρχικά ο S&P 500 είχε σημειώσει άνοδο 1,8%, αλλά περιοριζόταν στο +0,68% αργά χθες. «Μια νίκη Μπάιντεν θεωρείται σαφώς καλύτερη για την Ευρώπη», παρατηρεί ο υπεύθυνος στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών της Barclays, Εμανουέλ Κο. «Αυτό αποδίδεται στην αναμενόμενη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και στην υποχώρηση της αβεβαιότητας στις εμπορικές σχέσεις». Τέλος, ο «μαύρος χρυσός» αντέστρεψε τις προηγούμενες απώλειές του και ενισχύθηκε 1,68%, στα 36,39 δολάρια το βαρέλι, λόγω ενδείξεων ότι η Ρωσία, βασική σύμμαχος του ΟΠΕΚ, τελεί σε διαπραγματεύσεις για πιθανή αναβολή της σχεδιαζόμενης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου τον Ιανουάριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή