Πρεμιέρα με υψηλές τιμές στο Target Model

Πρεμιέρα με υψηλές τιμές στο Target Model

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τεχνικά και άλλης φύσεως προβλήματα, αλλά με υψηλές τιμές, κύλησε το πρώτο διήμερο της νέας αγοράς του Target Model την Κυριακή 1η και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Στην προημερήσια αγορά η τιμή το Σάββατο (για την Κυριακή) έκλεισε στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ την Κυριακή (για τη Δευτέρα) έκλεισε στα 61 ευρώ η μεγαβατώρα. Για αύριο Τρίτη, πάντως, η τιμή στην προημερήσια αγορά πέφτει στα 56 ευρώ η μεγαβατώρα και αυτό, εξαιτίας της επαναλειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Ιταλία που ήταν εκτός για λόγους συντήρησης.

Η ανοδική τάση των τιμών πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν δικαιολογείται από το μείγμα καυσίμου των μονάδων που συμμετείχαν στο Target Model, καθώς δεν παρουσίασε σημαντικές διαφοροποιήσεις έναντι του χαρτοφυλακίου που «μπήκε» στο σύστημα τις προηγούμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πορεία εξέλιξης των τιμών χονδρεμπορικής στο Target Model. Μια πιο σαφής εικόνα αναμένεται μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, που θα επαναλειτουργήσουν τρεις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες αυτό το διάστημα βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης.

Πιο αναλυτικά, στην ενδοημερήσια αγορά, οι τιμές εκκαθάρισης την  Κυριακή ήταν 53,70, 56,37 και 58,51 ευρώ ανά MWh, για τις τρεις τοπικές ενδοημερήσιες δημοπρασίες (LIDAs). Χθες, Δευτέρα, οι τιμές για τις τρεις τοπικές ενδοημερήσιες δημοπρασίες διαμορφώθηκαν σε 47,74, 44,27, 72,66 ευρώ ανά MWh.

Παράλληλα, στην αγορά εξισορρόπησης, το νέο εργαλείο του όλου συστήματος, οι ενεργειακές τιμές φέρεται να διαμορφώθηκαν στα επίπεδα που είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των dry run, σε αντίθεση με τις τιμές αποζημίωσης εφεδρειών που έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα (2,5-3 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση της αγοράς εξισορρόπησης από τον ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη.

Οσον αφορά το μείγμα καυσίμου την Κυριακή, πρώτη ημέρα λειτουργίας της προημερήσιας αγοράς, κυρίαρχο αναδείχθηκε το φυσικό αέριο (39%), με τις ΑΠΕ (26%) να ακολουθούν. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές (22%), ενώ αμέσως μετά βρέθηκε ο λιγνίτης (11%) και τα υδροηλεκτρικά (2%).

Ακόμη μεγαλύτερο ήταν χθες το μερίδιο του φυσικού αερίου, με ποσοστό συμμετοχής 52% στο μείγμα καυσίμου. Στη δεύτερη θέση πέρασαν οι εισαγωγές με ποσοστό 19%, οι ΑΠΕ βρέθηκαν στην τρίτη θέση με ποσοστό 15%, ενώ το μερίδιο του λιγνίτη έμεινε σταθερό στο 11% και το ποσοστό των υδροηλεκτρικών σημείωσε οριακή άνοδο και διαμορφώθηκε στο 3%.  

Σε επίπεδο διαδικαστικό δεν καταγράφηκε κάποιο σημαντικό πρόβλημα κατά τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας των νέων αγορών του Target Model. Η συμμετοχή ήταν καθολική από τους παίκτες της αγοράς –παραγωγοί, προμηθευτές, traders, φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΦοΣΕ)– και το σύστημα ανταποκρίθηκε πλήρως στα δεδομένα του φορτίου. Η επανασύνδεση του συστήματος με την αγορά της Ιταλίας και η επαναλειτουργία το επόμενο διάστημα τριών μονάδων φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ πτώση αναμένεται με τη σύζευξη με την αγορά της Ιταλίας, που θα γίνει έως το τέλος του έτους, και με την αγορά της Βουλγαρίας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή