Εκλογές ΗΠΑ: Στην ασφαλή «αγκαλιά» του δολαρίου οι επενδυτές – Βουτιά για το μεξικανικό πέσο

Εκλογές ΗΠΑ: Στην ασφαλή «αγκαλιά» του δολαρίου οι επενδυτές – Βουτιά για το μεξικανικό πέσο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ασφαλή «αγκαλιά» του αμερικανικού δολαρίου καταφεύγουν οι επενδυτές διεθνώς, καθώς το αμφίρροπο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών καθιστά αβέβαιη κάθε ασφαλή πρόβλεψη για την τελική έκβαση της κάλπης.

Τόσο ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζο Μπάιντεν, έσπευσαν να ανακηρύξουν εαυτόν νικητές των εκλογών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ορατό στο εγγύς μέλλον, λόγω της οριακής διαφοράς των δύο υποψηφίων.

«Οι πιθανότητες για ένα καθαρό αποτέλεσμα έχει ήδη εξαλειφθεί» εκτιμάει ο Ματ Σέργουντ, αναλυτής της Perpetual, προαναγγέλλοντας μια σκληρή μάχη για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Άλλωστε, ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, αμφισβητώντας εκ των προτέρων το τελικό αποτέλεσμα.

Ως αποτέλεσμα, αρκετοί αναλυτές, υπό τον φόβο μιας ευρύτερης αστάθειας, στρέφονται μαζικά στο ασφαλές καταφύγιο του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο καταγράφει σημαντικά κέρδη έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχεται το μεξικανικό πέσο, το οποίο χάνει σχεδόν το 4% της αξίας του, ενώ κατά 1% υποχωρεί και το κινεζικού γουάν, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.

Πτώση κατά 1% σημειώνει και το ευρώ, το οποίο κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, καθώς διαπραγματεύεται στο 1,1624 δολάριο/ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα νομίσματα, με το αυστραλιανό δολάριο να υποχωρεί κατά 0,6%, τη βρετανική στερλίνα κατά 0,6% και το καναδικό δολάριο κατά 0,65%.

Αντίθετα, το ιαπωνικό γεν, έτερο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,65% και διαμορφώνεται στα 105,195 γεν ανά δολάριο.

Αρκετοί αναλυτές αρχίζουν και φοβούνται ότι το ασφαλές αποτέλεσμα δεν πρόκειται να καταστεί γνωστό εντός της ημέρας, κάτι το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία και τριγμούς στους επενδυτές. «Ένα αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ομόλογα, μετοχές και νομίσματα» προειδοποιεί χαρακτηριστικά η Deutsche Bank. 

Με πληροφορίες από CNBC

Όλες οι εξελίξεις στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή