Ομόλογα: Νέα υποχώρηση των ελληνικών αποδόσεων

Ομόλογα: Νέα υποχώρηση των ελληνικών αποδόσεων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια εν μέσω της εκλογικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ.

Το μικρό προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν και οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν θορυβήσει τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται ένα νέο κύμα αστάθειας στις αγορές.

Έτσι, δεν είναι λόγοι όσοι σπεύδουν να στραφούν σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως η αγορά των κρατικών ομολόγων. Στο πλαίσιο αυτό, από το πρωί, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2,7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,881%.

Από την αρχή του έτους δε, και χάρη στο κορωνο-πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχουν περιοριστεί κατά τουλάχιστον 23%, βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Αντίστοιχου εύρους βελτίωση παρατηρείται και στην αγορά των 5ετών κρατικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις καταγράφουν πτώση κατά 4,7 μονάδες βάσης και ανέρχονται στο 0,153%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,142%. Μάλιστα, η βελτίωση από τις αρχές του έτους εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 60%.

Την ίδια ώρα, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνεται στις 153 ,7 μονάδες βάσης, ενώ έναντι των αμερικανικών στις 9,4 μονάδες βάσης. 

Καθοδικές πιέσεις επικρατούν και στις αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το γερμανικό 10ετές να διολισθαίνει κατά 3 μονάδες βάσης, το γαλλικό κατά 3,5 μονάδες βάσης, το κυπριακό κατά 4,7 μονάδες βάσης, το ιταλικό κατά 2,6 μονάδες βάσης και το ισπανικό κατά 3,2 μονάδες βάσης. 

Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκού χρέους εξακολουθεί ανταλλάσσεται με αρνητικά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά, χάρη στις αθρόες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. 

Στο μεταξύ, εν αναμονή του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση κατά 8,8 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,793%. 

Όλες οι εξελίξεις στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή