ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλα κέρδη στις αγορές παρά το οριακό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ

Στη Wall Street, χθες αργά το βράδυ, οι μετοχές της Facebook και της Alphabet, μητρικής της Google, κατέγραφαν ισχυρή άνοδο 8% και 7% αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή η μετοχή της Apple κέρδιζε 4%.

Το χειρότερο σενάριο για τις αγορές, όπως το περιέγραφαν τις τελευταίες ημέρες στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ επενδυτές και αναλυτές, ήταν αυτό που καταγράφηκε χθες. Ενα αμφίρροπο αποτέλεσμα από την αναμέτρηση Τραμπ και Μπάιντεν με συνεπακόλουθη την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και πιθανών προσφυγών στα εκλογικά δικαστήρια, ένα αποτέλεσμα που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Η αντίδραση των αγορών, που προσέβλεπαν σε ένα καθαρό αποτέλεσμα, ήταν εξίσου απρόβλεπτη με το ίδιο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Μετά την υπερβολική αστάθεια που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, με τους περισσότερους δείκτες στο κόκκινο σε Ευρώπη και Wall Street, υπήρξε πλήρης αντιστροφή αργότερα. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σημείωναν κέρδη, χωρίς να δικαιολογείται η αντιστροφή από τις εξελίξεις, καθώς το αποτέλεσμα παρέμενε αβέβαιο. 

Η διάψευση της προσδοκίας για ένα «γαλάζιο κύμα», όπως θα ήταν η κατά κράτος επικράτηση του Τζο Μπάιντεν με το γαλάζιο χρώμα των  Δημοκρατικών, απομάκρυνε τους επενδυτές από τις μετοχές των εταιρειών που αναμένουν οφέλη σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν. Τους έστρεψε αντιθέτως στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και στις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας ανοδική ώθηση στον δείκτη S&P 500, που αργά το βράδυ κατέγραφε κέρδη 3,21%. Facebook και Alphabet, μητρική της Google, κέρδισαν τα περισσότερα, με τις μετοχές τους να καταγράφουν άνοδο 8% και 7% αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή η μετοχή της Apple σημείωνε άνοδο κατά 4%. Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου είχαν πάρει την ανιούσα, με τις αποδόσεις των δεκαετών να υποχωρούν κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,77%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρησή τους από τον Μάρτιο και την κορύφωση της πανδημίας.

Σχολιάζοντας την αντίδραση των αγορών, ο Ντιντιέ Σεντ Τζορζ, στέλεχος της γαλλικής επενδυτικής Carmignac, τόνισε πως «επιστρέφουμε εκεί όπου ήμασταν πριν από την προσδοκία για το “γαλάζιο κύμα”, είμαστε πίσω στα θεμελιώδη». Παράλληλα, ο Τόμπι Νανγκλ, στέλεχος της επενδυτικής Columbia Threadneedle, αναφέρθηκε στη στροφή των επενδυτών στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου επισημαίνοντας ότι «συχνά αντιμετωπίζονται ως ασφαλή καταφύγια και ενδεχομένως η στροφή σε αυτά αντανακλά τους κινδύνους που εγκυμονεί η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος». 

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι στην παρούσα περίπτωση η στροφή στα αμερικανικά ομόλογα αντανακλά περισσότερο την ανησυχία των επενδυτών ότι δεν θα υπάρξει η γενναία νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας που περίμεναν σε περίπτωση επικράτησης του Μπάιντεν.

Στην Ευρώπη επικράτησε ευφορία παρά την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς υπερίσχυσε το ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εκλογές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 2,05%, ενώ με αντίστοιχα κέρδη έκλεισαν και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,67%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,95% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 2,44%. Η ευφορία συμπαρέσυρε τα χρηματιστήρια σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο από το Βέλγιο μέχρι την Τσεχία και από τη Δανία μέχρι την Πορτογαλία, που όλα κατέγραψαν από μέτρια έως μεγάλα κέρδη.