Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ φέρνει η εξαγορά της Lamda Hellix

Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ φέρνει η εξαγορά της Lamda Hellix

6' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη λειτουργίας του «Athens 2», του κέντρου δεδομένων (data center) της Lamda Hellix, τον Ιανουάριο του 2015, είχε περάσει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη λόγω, ίσως, και της περιόδου αβεβαιότητας στην οποία εισερχόταν τότε η χώρα. Το εν λόγω data center ήταν το μοναδικό στην Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που εξασφάλισε ένα από τα κορυφαία ενεργειακά πιστοποιητικά (LEED v4 BD+C Gold Certification). Aυτά τα χαρακτηριστικά του οδήγησαν, τότε, σημαντικό αριθμό εταιρειών πληροφορικής να ζητήσουν τη φιλοξενία των εγκαταστάσεών τους στις υποδομές του «Athens 2».

Πέντε χρόνια μετά, αυτού του είδους οι επενδύσεις αποτελούν την αιτία για την οποία η Lamda Hellix εξαγοράστηκε από την αμερικανική Digital Realty, η οποία δρομολογεί, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κέντρων δεδομένων. Το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει το κόστος κτήσης και μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, με την εταιρεία να έχει ήδη αγοράσει ακίνητο στο Κορωπί –όπου ήδη διαθέτει και λειτουργεί data centers–, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Κατά τις ίδιες πηγές, τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός ακόμη κέντρου δεδομένων στην Κρήτη.  

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η απόκτηση της Lamda Hellix αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα στον κλάδο της τεχνολογίας και πληροφορικής και συγκεκριμένα στα κέντρα δεδομένων, τις υποδομές δηλαδή στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία εφαρμογών και η αποθήκευση δεδομένων εταιρειών και φορέων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. 

Η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την «υποδοχή» του ντιλ και του σχεδιαζόμενου επενδυτικού προγράμματος των εταιρειών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχε προηγηθεί στις αρχές Οκτωβρίου αντίστοιχη επένδυση, συνολικής προστιθέμενης αξίας 1 δισ. ευρώ, από τη Microsoft, που πρόκειται να δημιουργήσει στην Ελλάδα, ενδεχομένως στο Λαύριο –κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί αρμοδίως–, κέντρο δεδομένων. 

Σε αντίθεση με τη Microsoft, η Digital Realty αποτελεί επενδυτική εταιρεία ακινήτων με αποκλειστικό αντικείμενο την αγορά ή μακροχρόνια ενοικίαση κατάλληλων ακινήτων για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων. Οπως έχει ανακοινωθεί, η εξαγορά της Lamda Hellix επιτρέπει στην αμερικανική εταιρεία να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν εξαιρετικά σημαντικό κόμβο διασύνδεσης και σημαντική πύλη εισόδου, με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός δικτύου data centers. Επίσης, η απόκτηση της ελληνικής εταιρείας επιτρέπει στην Digital Realty να ενισχύσει την παγκόσμια θέση της, διαθέτοντας σήμερα 4.000 πελάτες σε περισσότερα από 280 κέντρα δεδομένων σε 23 χώρες. 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε την παρουσία μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των πελατών μας, παραμένοντας πιστοί στην αφοσίωσή μας για παροχή προηγμένων τεχνολογιών και υποδομών, ώστε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους Ελληνες και την Ελλάδα εν γένει», ανέφερε ο Ντέιβιντ Ρούμπεργκ, επικεφαλής της Digital Realty για τις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.  

«Η συνεργασία αυτή θα μας επιτρέψει όχι μόνο να παρέχουμε στους πελάτες μας τεράστιες δυνατότητες επέκτασης και ανάπτυξης σε 6 ηπείρους, 23 χώρες και 48 πόλεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες στην περιοχή μας, συμβάλλοντας στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη της Ελλάδας», σημείωσε ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix. Σημειωτέον ότι ο κ. Κάκκος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας. 

Digital Realty
280 εγκαταστάσεις σε 23 χώρες με πάνω από 4.000 πελάτες

Ο αμερικανικός όμιλος Digital Realty στον οποίο περιήλθε η ελληνική Lamda Hellix, είναι κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών data centers παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 2004 και βασικό του έργο είναι να προστατεύει και να ενισχύει την αποθήκευση, την ανταλλαγή και την κυκλοφορία δεδομένων μέσω υπηρεσιών διασυνδεσιμότητας και ελέγχου ασφάλειας των πληροφοριών. Οι υπηρεσίες του ομίλου Digital Realty απευθύνονται σε πελάτες κλάδων από πληροφορική και τηλεπικοινωνίες μέχρι ενέργεια, μεταποίηση, καταναλωτικά προϊόντα και προϊόντα υγείας, κ.λπ. Η Digital Realty διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό κέντρων δεδομένων (data centers) παγκοσμίως προσφέροντας στους πελάτες της πρόσβαση στα συνδεδεμένα οικοσυστήματα που τους ενδιαφέρουν, σε 280 εγκαταστάσεις σε 48 μητροπόλεις, σε 23 χώρες και 6 ηπείρους. Συνολικά αριθμεί πάνω από 4.000 πελάτες, ενώ περίπου το 30% των εσόδων της προέρχεται από χώρες που βρίσκονται στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Η Digital Realty έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα data centre Platform Digital, η οποία υποστηρίζει πελάτες σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού τους και διευκολύνοντάς τους για κάλυψη και πρόσβαση σε υποδομές data centre (κέντρα δεδομένων) και cloud. Σημειώνεται ότι η εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty πραγματοποιήθηκε μέσω της Interxion, θυγατρική της τελευταίας. Η Interxion, με τη σειρά της, διαχειρίζεται πάνω από 100 data centers σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πλέον αποκτά παρουσία και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Lamda Hellix, η οποία διαθέτει το Athens Data Center Campus (Athens 1 και Athens 2). Αξίζει να σημειωθεί ότι, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν ολοένα και πιο βελτιωμένες υπηρεσίες διασύνδεσης που θα τους επιτρέψουν να ανταλλάξουν δεδομένα και να συνδεθούν με τους υπαλλήλους αλλά και τους πελάτες τους. Ως εκ τούτου, υπάρχει τεράστιος όγκος δεδομένων που διακινούνται καθημερινά από τους servers, με αποτέλεσμα να καθίσταται σημαντική η παροχή υπηρεσιών για την αποθήκευση και τον διαμοιρασμό δεδομένων. 

Η Digital Realty είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 40,3 δισ. δολ. To τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδά της ανήλθαν στο 1 δισ. δολ., αυξημένα κατά 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 27% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Lamda Hellix
Καινοτόμες υπηρεσίες σε ΝΑ Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική

Η Lamda Hellix ιδρύθηκε το 2002 και είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους παρόχους υπηρεσιών data center σε Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Η εταιρεία, που μετράει ήδη 18 χρόνια λειτουργίας, μέσω των υπηρεσιών data βοηθάει ουσιαστικά τους οργανισμούς να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές στην πληροφορική, να ενισχύσουν τη λειτουργική τους βιωσιμότητα και να αναπτυχθούν εξυπηρετώντας τους πελάτες τους με καινοτόμους τρόπους. 

Η εταιρεία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών data center, που περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, σχεδιασμό, ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και τεχνική υποστήριξη. Οι πελάτες της, μέσω των υπηρεσιών της, μειώνουν το συνολικό κόστος και το ρίσκο τους, αυξάνουν τη διαθεσιμότητα των συστημάτων και εφαρμογών τους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους. Η εταιρεία διατηρεί σημαντική θέση στην παροχή υπηρεσιών neutral data center outsourcing και data center integrations στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, απευθυνόμενη σε μεγάλους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, πολυεθνικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις του χώρου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Microsoft παρέχει υπηρεσίες cloud. 

H εταιρεία δημιούργησε το Athens Data Center Campus στο Κορωπί, το οποίο περιλαμβάνει δύο από τα πιο σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον data centers στον κόσμο. Το Athens-1 είναι το πρώτο data center που ανέπτυξε και λειτουργεί η Lamda Hellix το 2003, ενώ το Athens-2  ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία φροντίζει να διασφαλίσει τη θέση της στην αγορά των data centers της ΝΑ Ευρώπης, επενδύοντας κάθε χρόνο στη βελτίωση των υπηρεσιών της, στην εισαγωγή νέων υπηρεσιών (π.χ. managed ICT Services, Multi-home Ιnternet Services) καθώς και στη διείσδυσή της σε διεθνείς αγορές. 

Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 13,5 εκατ. ευρώ από 11,5 εκατ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε. Η αύξηση αυτή αποδίδεται και στην αύξηση των πωλήσεων για υπηρεσίες σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. το 2019 από 3,6 εκατ. το 2018, ενώ τα καθαρά της κέρδη έκλεισαν στο 1,8 εκατ., από 974.000 το 2018. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών λόγω της πανδημίας αναμένεται να καταστήσουν πιο ελκυστικές τις υπηρεσίες colocation, cloud και διασυνδεσιμότητας, που προσφέρει η Lamda Hellix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT