Πρόσθετες αγορές κρατικών ομολόγων στη Βρετανία

Πρόσθετες αγορές κρατικών ομολόγων στη Βρετανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 150 δισ. λίρες (195 δισ. δολ.) αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας σε μία προσπάθεια τόνωσης της βρετανικής οικονομίας η οποία πλήττεται από την πορεία της πανδημίας, αλλά και από την αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αγορές κρατικών ομολόγων. Eτσι, το συνολικό ποσό που θα διαθέσει, κατ’ αυτόν τον τρόπο ανέρχεται πλέον στις 875 δισ. λίρες, ήτοι στα 1,1 τρισ. δολ. 

Oπως προειδοποίησε, οι περιορισμοί για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού θα έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις –από αυτές που προβλέπονταν τον περασμένο Αύγουστο– στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οδηγώντας σε πτώση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Βρετανία επέβαλε, όπως πολλές χώρες της Ευρώπης, περιοριστικά μέτρα για να ανακόψει την ανοδική πορεία της πανδημίας, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια αλλά και καταστήματα που δεν πωλούν αναγκαία είδη μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.  Στο μεταξύ, «ασυνήθιστα αβέβαιο» χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Αγγλίας το μέλλον της βρετανικής οικονομίας, αναφερόμενη τόσο στο lockdown όσο και στις συνομιλίες με την Ε.Ε. για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.

«Εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, σε αυτό συνηγορούν και παράγοντες όπως το είδος αλλά και η μετάβαση σε μία νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. Εξαρτάται επίσης από την ανταπόκριση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων αλλά και των αγορών στις εξελίξεις αυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει πριν από λίγες ημέρες ότι θα πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, γεγονός που, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN, μπορεί να κοστίσει 25 δισ. δολ. στη βρετανική οικονομία την επόμενη χρονιά. Ο Τιμ Μουρ, διευθυντής οικονομικών αναλύσεων στην IHS Markit επεσήμανε ότι «η επιβολή περιοριστικών μέτρων τον Νοέμβριο αλλά και η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης λόγω της πανδημίας στην υπόλοιπη Ευρώπη καταδεικνύουν ότι η βρετανική οικονομία είναι έτοιμη να βυθιστεί σε ύφεση που μπορεί να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό αυτόν τον χειμώνα. Παράλληλα, ο δρόμος για την ανάκαμψη το 2021 θα είναι γεμάτος από προκλήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή