Μετοχές: Σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ

Μετοχές: Σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα lockdown, η αμφίρροπη εκλογική μάχη στις ΗΠΑ, οι προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση και εκτροχιασμό των δημοσιονομικών προβληματίζουν, αλλά δεν τρομάζουν τους επενδυτές. Οι μετοχές προσεγγίζουν νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, έστω και μετ’ εμποδίων. 

Όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Reuters μία προεδρία Μπάιντεν θεωρείται πιο προβλέψιμη από μία νέα θητεία Τραμπ και αυτό μάλλον ανοίγει την όρεξη ρίσκο και εξηγεί την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Από την άλλη καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση του δανεισμού και των δημοσίων δαπανών, τα αμερικανικά ομόλογα τίθενται υπό πίεση. Σε πτώση βρίσκεται και το δολάριο. 

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Index με ελαφρά άνοδο σήμερα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ, που είχε πετύχει τον Σεπτέμβριο. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 με κέρδη 0,9% σκαρφάλωσε σε υψηλά 29 ετών, ενώ ο MSCI για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού κινείται σε υψηλά τριών ετών. 

Τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι σήμερα θα έχουμε πιθανότατα ελαφρά πτώση των δεικτών, αλλά και πάλι η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με σημαντικά κέρδη. Στις ΗΠΑ αν και οι επενδυτές ποντάρουν πλέον σε νίκη Μπάιντεν, ανησυχούν για την προοπτική μίας μακράς νομικής περιπέτειας, αν το επιτελείο Τραμπ επιμείνει σε προσφυγές. Στην Ευρώπη η προσοχή στρέφεται περισσότερο στα περιοριστικά μέτρα και στο τι αυτά σημαίνουν για τις οικονομίες της περιοχής και για τα επόμενα βήματα των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή