Το αυστηρό μήνυμα του Πεκίνου στον Τζακ Μα

Το αυστηρό μήνυμα του Πεκίνου στον Τζακ Μα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της εβδομάδας  ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής της ψηφιακής αυτοκρατορίας της Alibaba και των θυγατρικών της, κλήθηκε από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Χρεογράφων της Κίνας. Και η στιγμή αυτή δεν ήταν τυχαία, μιας και ο πλουσιότερος Κινέζος επιχειρηματίας προετοιμαζόταν για την εισαγωγή της Ant, της μεγάλης εταιρείας του ψηφιακών πληρωμών, σε δύο χρηματιστήρια ταυτοχρόνως (Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης). Οι αξιωματούχοι, χωρίς περιττές ευγένειες, όπως αναφέρει  το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, του μετέφεραν ένα αυστηρό μήνυμα: οι ήσυχες ημέρες της Ant, όταν η κρατική εποπτεία ήταν χαλαρή και η εταιρεία όφειλε να συμμορφωθεί με τις ελάχιστες κεφαλαιακές προδιαγραφές, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αν και η συνάντηση του επιχειρηματία με τους αξιωματούχους έληξε χωρίς να γίνει αναφορά στην επικείμενη δημόσια εγγραφή για αρχική διάθεση των μετοχών της Ant, ήταν μια ένδειξη πως η διαδικασία δεν θα εξελισσόταν κατά το αναμενόμενο, όπως και αποδείχθηκε. Η χθεσινή εισαγωγή των 37 δισ. δολαρίων ανεστάλη, προκαλώντας τεράστια αναταραχή και υπενθυμίζοντας με τρόπο βίαιο στον Τζακ Μα πως, παρά τη δημοφιλία και την αναγνωρισιμότητά του διεθνώς, δεν είναι απρόσβλητος από τον έλεγχο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Τα ερωτήματα που εγείρονται έχουν να κάνουν με το γιατί η Κίνα τελευταία στιγμή, και συγκεκριμένα δύο ημέρες προ της υλοποίησής της, ακυρώνει μια δημόσια εγγραφή η οποία προετοιμαζόταν ενδελεχώς επί μήνες. Υπό το πρίσμα αυτό, τι επιφυλάσσει το μέλλον για μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της χώρας; 

Οπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν ανώνυμα, στην επίσημη ανακοίνωση από το χρηματιστήριο της Σαγκάης για την αναβολή της εισαγωγής, αναφερόταν μια σημαντική αλλαγή στους κύκλους των ρυθμιστικών αρχών, χωρίς λεπτομέρειες όμως. Στη συνάντηση, που ορίστηκε εσπευσμένα στη συνέχεια μεταξύ των τραπεζών, της Ant και των Κινέζων αξιωματούχων της Επιτροπής Χρεογράφων, οι τελευταίοι εστίασαν στην ανάγκη υψηλότερων κεφαλαίων και νέων αδειών, ώστε να συμμορφωθεί η εταιρεία προς μια νέα δέσμη κανονισμών. Οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Νοεμβρίου και αφορούν τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς, ενώ στη συνάντηση δεν εθίγη το θέμα του πότε θα επανεκκινήσει η διαδικασία της εισαγωγής.
Οι Αρχές προβληματίζονταν με το εάν οι αυστηρότεροι κανόνες είχαν πλήρως αποτυπωθεί στα ενημερωτικά φυλλάδια της Ant ενόψει της εισαγωγής της στα δύο χρηματιστήρια. Εν τω μεταξύ, πέραν των κανόνων αυτών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε προκαταρκτικές διατάξεις για την καταναλωτική πίστη, βάσει των οποίων η Ant θα όφειλε να παράσχει τουλάχιστον το 30% της χρηματοδότησης των χορηγήσεων που αναλαμβάνει για τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έναντι του 2% σήμερα. 

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως ήταν προτιμότερο να αναβληθεί η διαδικασία την ύστατη στιγμή, παρά να βρεθούν οι επενδυτές ενώπιον δυνητικών ζημιών στο μέλλον. Ωστόσο, παρά τα ανωτέρω, αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πως η αναβολή συνιστά απλώς ένα μήνυμα της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ προς τον Τζακ Μα, τον πρώην δάσκαλο, που χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στην Κίνα. Εντούτοις, δέχθηκε μια ασυνήθιστα δριμεία κριτική από τα κρατικώς ελεγχόμενα ΜΜΕ, διότι κατέκρινε τους κανόνες που διέπουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, λέγοντας πως καταπνίγουν την καινοτομία. Η παρέμβασή του έγινε ενώ προηγουμένως ο Γουάνγκ Κισάν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έμπιστος του προέδρου Σι, ζήτησε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και αυστηρής επιτήρησης, προς αποφυγήν κινδύνων. «Φάνηκε πως, είτε εμπροθέτως είτε όχι, ο Τζακ Μα ασκούσε ανοικτά κριτική στην κυβέρνηση», τονίζει, τέλος, ο Αντριου Μπάτσον, διευθυντής στην εταιρεία ερευνών αγοράς Gavekal Research. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή