Εκτός ελέγχου το χρέος της Ιταλίας το 2021

Εκτός ελέγχου το χρέος της Ιταλίας το 2021

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το χρέος της Ιταλίας τον επόμενο χρόνο, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης συνασπισμού, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η οικονομία ανέκαμπτε γρήγορα μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown. 

«Το χρέος της Ιταλίας φέτος θα φτάσει περίπου το 160% του ΑΕΠ. Εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι μικρή, τότε το χρέος κινδυνεύει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ήδη από το 2021», ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ο Λουίτζι Μαρατίν, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής στη Βουλή.

Στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση για τον περιορισμό της έξαρσης του ιού, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πόλεις υψηλού κινδύνου, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το Μιλάνο, που συνιστά οικονομικό κέντρο της χώρας. 

Η επιβολή ενός δεύτερου lockdown σε διάστημα έξι μηνών θα επιφέρει και άλλο χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη ιταλική οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή ο Κόντε ετοιμάζεται να ανακοινώσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ιταλία θα έρθει αντιμέτωπη με ύφεση το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε ο κ. Μαρατίν. Πρόκειται δηλαδή για πιο δυσμενές σενάριο σε σύγκριση με αυτό που είχε προβλέψει αρχικά η κυβέρνηση. Σε σημείωμά της, η Oxford Economics ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μετά την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού της COVID-19.

Ο Λουίτζι Μαρατίν προσέθεσε πως είναι απαραίτητο η Ιταλία να εκμεταλλευθεί τη βοήθεια που θα λάβει από την Ε.Ε από το 2021 και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να επιδεινώσει τo μέλλον της οικονομίας. 

Η Ρώμη θα λάβει τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος, θα φτάσει περίπου τα 209 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις. Η τελική έγκριση ωστόσο έχει καθυστερήσει στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Το κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Μαρατίν, το Italia Viva του οποίου ηγέτης είναι ο Ματέο Ρέντσι, έχει έρθει πολλές φορές σε διαφωνία με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Το Italia Viva έχει παροτρύνει την κυβέρνηση να μειώσει τους περιορισμούς που έχει λάβει για τη συγκράτηση της διασποράς του ιού, προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, ο κ. Μαρατίν τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο ιός, αλλά η αποτυχία της να «εκσυγχρονίσει» την οικονομία της σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας που διήρκεσε 20 χρόνια. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι η αγορά εργασίας, οι χρηματιστηριακές αγορές, η Δικαιοσύνη, αλλά και το φορολογικό σύστημα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ενώ κάλεσε να γίνουν προσπάθειες ώστε να ψηφιοποιηθούν περισσότερες υπηρεσίες και να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Επίσης, τόνισε ότι η Ιταλία θα πρέπει να περιμένει από την ΕΚΤ να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει ανακοινώσει, διατηρώντας, με την απόφαση αυτή, το κόστος δανεισμού χαμηλά. Επισήμανε, δε, πως ακόμη και εάν οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, η Ιταλία θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα χωρίς όμως να σημειώνει ταχύτερη ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή