Πώς θα καταβληθεί αποζημίωση 800 ευρώ για αναστολή σύμβασης

Πώς θα καταβληθεί αποζημίωση 800 ευρώ για αναστολή σύμβασης

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που τέθηκαν ή θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης. Το ποσό ξεκινάει από 800 ευρώ, αυξημένο κατά 266 ευρώ σε σχέση με τα 534 των προηγούμενων αναστολών. Υπολογίζεται βέβαια αναλογικά, με βάση τις ημέρες αναστολής εντός του μήνα. Επειτα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προκάλεσαν σύγχυση σε εργαζομένους και επιχειρήσεις για το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων και κυρίως οι πληρωμές των ποσών, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι για τις κλειστές επιχειρήσεις η πλατφόρμα δήλωσης εργαζομένων σε αναστολή ανοίγει στις 15.11.2020 και κλείνει στις 24.11.2020 και οι πληρωμές ξεκινούν στις 27.11.2020 και θα ολοκληρωθούν έως τις 3.12.2020. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι δηλώσεις ξεκινούν στις 15.11.2020 και κλείνουν στις 7.12.2020 με τις πληρωμές να προγραμματίζονται, σταδιακά, έως το τέλος του έτους. 

Οπως ξεκαθάρισε μάλιστα χθες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί μέχρι και την περασμένη Τετάρτη 4.11.2020. Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί από τους εργοδότες εντός του διαστήματος 21.12.2020 με 31.12.2020, το κράτος, όπως έγινε και με το δώρο Πάσχα, θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που του αντιστοιχεί, για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη όμως επί του ύψους των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου. Αποζημίωση ειδικού σκοπού δικαιούνται οι εξής δύο κατηγορίες εργαζομένων:

1. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή και εργάζονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ. Πιο συγκεκριμένα:

• Από 3.11.2020 έως 30.11.2020 τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή στις 3.11.2020 σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, πριν από την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής).

• Από 7.11.2020 ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετική ημερομηνία έναρξης του μέτρου αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με κρατική εντολή, π.χ. κομμωτήρια, έως και τις 30.11.2020 τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή μετά την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας. Για επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά από σήμερα, ο εργαζόμενος θα λάβει 640 ευρώ. Για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που κλείνουν από τη Δευτέρα, ο εργαζόμενος θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ημέρες αναστολής).
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, μέχρι τη χρονική στιγμή που αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων με κρατική εντολή, ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του στον εργοδότη, ο οποίος θα καταβάλει τον μισθό και θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στις ημέρες του μήνα κατά τις οποίες η επιχείρηση ήταν ανοικτή και ο εργαζόμενος απασχολούνταν κανονικά. Από τη στιγμή όμως που αναστέλλεται η λειτουργία μιας επιχείρησης με κρατική εντολή, ενεργοποιείται η αναστολή σύμβασης εργασίας και το κράτος πλέον αναλαμβάνει την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για τον μήνα Νοέμβριο, ισχύει η γενικευμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου 2020. Ετσι, εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ημέρες του Νοεμβρίου που θα βρίσκεται σε αναστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή