Ελληνικά ομόλογα: Θεαματικό ράλι και αρνητικές αποδόσεις

Ελληνικά ομόλογα: Θεαματικό ράλι και αρνητικές αποδόσεις

Στο κλαμπ των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις τα ελληνικά

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα, που ακολουθούν το ράλι των κρατικών τίτλων του ευρωπαϊκού Νότου. Η απόδοση του 10ετους υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, ενώ εκείνες των βραχυπρόθεσμων τίτλων (2ετους, 3ετους και 5ετους διάρκειας) για πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκαν υπό το μηδέν. Έτσι η Ελλάδα εντάχθηκε στο κλαμπ των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις. 

Συγκεκριμένα η απόδοση του ελληνικού 10ετους υποχώρησε προς στιγμήν στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,748% και εξακολουθεί να κινείται πολύ κοντά σε αυτά τα επίπεδα (0,76%) χάρη και στην πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, που εξέπληξε ευχάριστα τους πάντες και θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. 

Η απόδοση του 5ετους υποχώρησε στο -0,005%. Είναι η πρώτη φορά που η απόδοση ενός ομολόγου μεσοπρόθεσμης διάρκειας υποχωρεί κάτω από το 0%. Οι αποδόσεις του 2ετους και 3ετους ομολόγου υποχώρησαν στο -0,06% και -0,04% αντίστοιχα.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς με πτώση τριών μονάδων βάσης διαμορφώνεται στο 0,589%. Σημειώνεται ότι ο Moody’s διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ, με τις προοπτικές «σταθερές». 

Πτώση 3 μονάδων καταγράφουν επίσης οι αποδόσεις των αντίστοιχων πορτογαλικών ομολόγων, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν (0,046%). Ανάλογη εικόνα και για την απόδοση του ισπανικού 10ετους στο 0,07%. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο -0,636%. 

Τι ωθεί το ράλι

Για τα ελληνικά ομόλογα, όπως και συνολικά για το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος, το μεγάλο στήριγμα έρχεται από την ΕΚΤ, η οποία προβλέπεται μέσα στον Δεκέμβριο να επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού PEPP, αλλά και να οδηγήσει ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος το καταθετικό επιτόκιο που σήμερα είναι στο -0,5%. 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι βεβαίως στραμμένο και στις ΗΠΑ, όπου ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη νέος πρόεδρος. Η Ευρώπη ελπίζει σε βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων και σε ένα τέλος στους πολέμους δασμών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή