Ελληνικά ομόλογα: Θεαματικό ράλι και αρνητικές αποδόσεις
Στο κλαμπ των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις τα ελληνικά

Ιστορική ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα, που ακολουθούν το ράλι των κρατικών τίτλων του ευρωπαϊκού Νότου. Η απόδοση του 10ετους υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, ενώ εκείνες των βραχυπρόθεσμων τίτλων (2ετους, 3ετους και 5ετους διάρκειας) για πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκαν υπό το μηδέν. Έτσι η Ελλάδα εντάχθηκε στο κλαμπ των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις.
Συγκεκριμένα η απόδοση του ελληνικού 10ετους υποχώρησε προς στιγμήν στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,748% και εξακολουθεί να κινείται πολύ κοντά σε αυτά τα επίπεδα (0,76%) χάρη και στην πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, που εξέπληξε ευχάριστα τους πάντες και θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας.
Η απόδοση του 5ετους υποχώρησε στο -0,005%. Είναι η πρώτη φορά που η απόδοση ενός ομολόγου μεσοπρόθεσμης διάρκειας υποχωρεί κάτω από το 0%. Οι αποδόσεις του 2ετους και 3ετους ομολόγου υποχώρησαν στο -0,06% και -0,04% αντίστοιχα.
Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς με πτώση τριών μονάδων βάσης διαμορφώνεται στο 0,589%. Σημειώνεται ότι ο Moody’s διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ, με τις προοπτικές «σταθερές».
Πτώση 3 μονάδων καταγράφουν επίσης οι αποδόσεις των αντίστοιχων πορτογαλικών ομολόγων, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν (0,046%). Ανάλογη εικόνα και για την απόδοση του ισπανικού 10ετους στο 0,07%.
Την ίδια ώρα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο -0,636%.
Τι ωθεί το ράλι
Για τα ελληνικά ομόλογα, όπως και συνολικά για το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος, το μεγάλο στήριγμα έρχεται από την ΕΚΤ, η οποία προβλέπεται μέσα στον Δεκέμβριο να επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού PEPP, αλλά και να οδηγήσει ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος το καταθετικό επιτόκιο που σήμερα είναι στο -0,5%.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι βεβαίως στραμμένο και στις ΗΠΑ, όπου ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη νέος πρόεδρος. Η Ευρώπη ελπίζει σε βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων και σε ένα τέλος στους πολέμους δασμών.