ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστηριακό «πάρτι» με… διοργανωτή τη Pfizer

Άλμα 1.200 μονάδων για τον Dow Jones, σε υψηλό οκτώ μηνών η Ευρώπη

Χρηματιστηριακό «πάρτι» με… διοργανωτή τη Pfizer

Εκρηκτικό ράλι καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο έναντι της Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη, τα κέρδη ξεπερνούν το 4%, ενώ με άνοδο άνω του 5% αναμένεται να ανοίξει σε λίγη ώρα και η Wall Street.

Οι επενδυτές, όπως αποδεικνύεται, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία κατέδειξε ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο παρέχει ανοσία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% έναντι του κορωνοϊού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των αγορών διεθνώς, κάτι το οποίο αποτυπώνει την αδημονία των επενδυτών για άρση της αβεβαιότητας και επαναφορά στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Σε υψηλό οκτώ μηνών οι ευρωαγορές

Στη Γηραιά Ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 4,03% και διαμορφώνεται στις 380 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Την ίδια ώρα, στο +5,27% βρίσκεται ο γερμανικός DAX, στο +4,51% ο βρετανικός FTSE 100, στο +6,30% ο γαλλικός CAC 40 και στο +5,04% ο ιταλικός FTSE MIB.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου τα futures της premarket προαναγγέλουν μια εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 5%, με τον Dow Jones να ετοιμάζεται να καταγράψει άλμα άνω των 1.200 μονάδων.

Μάλιστα, η μετοχή της Pfizer στην προαγορά της Wall Street βρίσκεται στο εντυπωσιακό +12%. «Εκπληκτικά νέα από τη Pfizer. Αυτό αναμένεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού» δηλώνει στο CNBC ο Πίτερ Μπούκβαρ, αναλυτής της Bleakley Advisory Group.

Άλμα για αεροπορικές, ταξιδιωτικές

Ανάμεσα στους πλέον κερδισμένους κλάδους της ημέρας συγκαταλέγονται ο ταξιδιωτικός, ο αεροπορικός, ο ξενοδοχειακός, όπως και ο κλάδος της εστίασης. Δηλαδή για τους κλάδους, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την Covid-19 και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Εκρηκτικό άλμα καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου, η οποία χάρη στις προοπτικές εξεύρεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου, παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 9%, με την τιμή των συμβολαίων WTI να διαμορφώνεται στα 40,48 δολάρια και των συμβολαίων Brent στα 42,68 δολάρια. 

Πτώση για χρυσό, μέταλλα και… Zoom

Ο κλάδος των μετάλλων, αντίθετα, -ένας κλάδος ο οποίος κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά την περίοδο του κορωνοϊού- τελεί υπό κλοιό έντονων πιέσεων, με την τιμή του χρυσού να υποχωρεί κατά 2% και του ασημιού κατά 3,40%. Βέβαια, κάτι τέτοιο θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, καθώς τα μέταλλα αποτελούν έναν κλάδο-καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδου έντονης αβεβαιότητας και αναταραχής. 

Δραματικές απώλειες παρουσιάζουν και οι μετοχές, οι οποίες συνδέθηκαν και απογειώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάμψη για τη μετοχή της Zoom, η οποία εκτιμάται σε άνω του 15%. Εξίσου αρνητικό είναι το κλίμα και για τις μετοχές των Amazon και Netflix, οι οποίες στην premarket της Wall Street διολισθαίνουν κατά 3,4% και κατά 5,4% αντίστοιχα.