Χρηματιστηριακό «πάρτι» με… διοργανωτή τη Pfizer

Χρηματιστηριακό «πάρτι» με… διοργανωτή τη Pfizer

Άλμα 1.200 μονάδων για τον Dow Jones, σε υψηλό οκτώ μηνών η Ευρώπη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικό ράλι καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο έναντι της Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη, τα κέρδη ξεπερνούν το 4%, ενώ με άνοδο άνω του 5% αναμένεται να ανοίξει σε λίγη ώρα και η Wall Street.

Οι επενδυτές, όπως αποδεικνύεται, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία κατέδειξε ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο παρέχει ανοσία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% έναντι του κορωνοϊού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των αγορών διεθνώς, κάτι το οποίο αποτυπώνει την αδημονία των επενδυτών για άρση της αβεβαιότητας και επαναφορά στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Σε υψηλό οκτώ μηνών οι ευρωαγορές

Στη Γηραιά Ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 4,03% και διαμορφώνεται στις 380 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Την ίδια ώρα, στο +5,27% βρίσκεται ο γερμανικός DAX, στο +4,51% ο βρετανικός FTSE 100, στο +6,30% ο γαλλικός CAC 40 και στο +5,04% ο ιταλικός FTSE MIB.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου τα futures της premarket προαναγγέλουν μια εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 5%, με τον Dow Jones να ετοιμάζεται να καταγράψει άλμα άνω των 1.200 μονάδων.

Μάλιστα, η μετοχή της Pfizer στην προαγορά της Wall Street βρίσκεται στο εντυπωσιακό +12%. «Εκπληκτικά νέα από τη Pfizer. Αυτό αναμένεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού» δηλώνει στο CNBC ο Πίτερ Μπούκβαρ, αναλυτής της Bleakley Advisory Group.

Άλμα για αεροπορικές, ταξιδιωτικές

Ανάμεσα στους πλέον κερδισμένους κλάδους της ημέρας συγκαταλέγονται ο ταξιδιωτικός, ο αεροπορικός, ο ξενοδοχειακός, όπως και ο κλάδος της εστίασης. Δηλαδή για τους κλάδους, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την Covid-19 και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Εκρηκτικό άλμα καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου, η οποία χάρη στις προοπτικές εξεύρεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου, παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 9%, με την τιμή των συμβολαίων WTI να διαμορφώνεται στα 40,48 δολάρια και των συμβολαίων Brent στα 42,68 δολάρια. 

Πτώση για χρυσό, μέταλλα και… Zoom

Ο κλάδος των μετάλλων, αντίθετα, -ένας κλάδος ο οποίος κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά την περίοδο του κορωνοϊού- τελεί υπό κλοιό έντονων πιέσεων, με την τιμή του χρυσού να υποχωρεί κατά 2% και του ασημιού κατά 3,40%. Βέβαια, κάτι τέτοιο θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, καθώς τα μέταλλα αποτελούν έναν κλάδο-καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδου έντονης αβεβαιότητας και αναταραχής. 

Δραματικές απώλειες παρουσιάζουν και οι μετοχές, οι οποίες συνδέθηκαν και απογειώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάμψη για τη μετοχή της Zoom, η οποία εκτιμάται σε άνω του 15%. Εξίσου αρνητικό είναι το κλίμα και για τις μετοχές των Amazon και Netflix, οι οποίες στην premarket της Wall Street διολισθαίνουν κατά 3,4% και κατά 5,4% αντίστοιχα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή