Άλμα σχεδόν 10% για το πετρέλαιο

Άλμα σχεδόν 10% για το πετρέλαιο

Κλίμα ευφορίας από το εμβόλιο της Pfizer

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική άνοδο, η οποία αγγίζει τα διψήφια ποσοστά, καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο των ευχάριστων ειδήσεων από το μέτωπο του εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού.

Άλλωστε, η ανακοίνωση της Pfizer ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο παρέχει ανοσία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% έχει προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στις αγορές, με τον «μαύρο χρυσό» να μην ξεφεύγει του ευρύτερου κλίματος.

Ο κλάδος του πετρελαίου έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία της Covid-19 και ενδεχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει στο αργό, συνδράμοντας στην ανάκαμψη της ζήτησης και επομένως, στην ανάκαμψη της τιμής στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή των συμβολαίων WTI εκτινάσσεται, αυτή τη στιγμή, κατά 9,24% και διαμορφώνεται στα 40,57 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brenti ενισχύεται κατά 8,21% και ανέρχεται στα 42,69 δολάρια ανά βαρέλι. 

«Εάν έχουμε ένα εμβόλιο και η ζωή ξεκινήσει να επιστρέφει στην ομαλότητα, θα φύγουμε από την αντίληψη περί κορεσμένης αγοράς και θα μετατοπιστούμε προς την αντίληση περί μιας αγοράς πολύ υποστηρικτικής για τις τιμές» δηλώνει ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group.

Συνεχίζονται οι επαφές του ΟΠΕΚ+

Στο μεταξύ, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία κ.α., συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το εύρος μείωσης της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής σε μια προσπάθεια τόνωσης της τιμής του αργού.

Αυτή τη στιγμή, τα κράτη του πετρελαϊκού καρτέλ του ΟΠΕΚ+ έχουν αποφασίσει να περικόψουν την ημερήσια παραγωγή κατά 7,7 εκατ. βαρέλια, χωρίς όμως να αποκλείεται περιορισμός του συγκεκριμένου αριθμού σε 5,7 εκατ. βαρέλια από τον Ιανουάριο του 2021. 

Αυτό όμως, θα γίνει μόνο εφόσον οι τρέχουσες περικοπές αποδώσουν καρπούς και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της αγοράς και την αύξηση των διεθνών τιμών.

Πολλά βέβαια, θα εξαρτηθούν και από την εξωτερική πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς μία ηπιότερη στάση απέναντι στη Βενεζουέλα και το Ιράν μπορεί να συνεπάγεται την άρση του οικονομικού εμπάργκο και επομένως, την επιστροφή των δύο προαναφερόμενων χωρών στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Αυτό, αναπόφευκτα, θα επιφέρει νέες ισορροπίες, αυξάνοντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις προσφερόμενες ποσότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή