Εκρηκτική άνοδο 11,46% κατέγραψε το Χρηματιστήριο

Εκρηκτική άνοδο 11,46% κατέγραψε το Χρηματιστήριο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ράλι   που πυροδότησε η Pfizer στα διεθνή χρηματιστήρια μεταδόθηκε και με το παραπάνω στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο είχε και άλλους λόγους να… γιορτάσει, μετά και την κίνηση-έκπληξη της Παρασκευής από τη Moody’s, η οποία αναβάθμισε την ελληνική οικονομία. Η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη κατά 11,5% ήταν η ισχυρότερη διεθνώς και η μεγαλύτερη στο Χ.Α. τα τελευταία εννέα χρόνια, με τον τζίρο να «χτυπάει» τριψήφια νούμερα και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πρωτοφανή άνοδο της τάξης του 27%.

Το κλίμα ήταν έντονα θετικό από το άνοιγμα της συνεδρίασης λόγω Moody’s καθώς και λόγω εκλογής Μπάιντεν, ωστόσο η θετική ροή ειδήσεων για την πανδημία αποτέλεσε το αποκορύφωμα της απόλυτα risk-on διάθεσης που βρίσκονταν οι επενδυτές. Κυριολεκτικά μέσα σε δευτερόλεπτα από την κυκλοφορία της είδησης ότι το εμβόλιο του φαρμακευτικού κολοσσού κατά του κορωνοϊού είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, εκδηλώθηκε αγοραστική φρενίτιδα στο Χ.Α. (όπως και διεθνώς, με άνοιγμα-ρεκόρ να σημειώνεται στη Wall Street), το οποίο επανήλθε δυναμικά πάνω από τις 655 μονάδες με… συνοπτικές διαδικασίες, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή του ανοδικού μομέντουμ που έχει χαθεί εδώ και μήνες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άλμα της τάξης του 11,46% στις 655,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 120,19 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 12,38%, στις 1.552,23 μονάδες, στο +7,22% και στις 945,88 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 26,99% κλείνοντας στις 309,53 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερα blue chips άγγιξαν χθες το limit up στο κλείσιμο, οι Aegean (+29,89%), Εθνική (+29,18%), Alpha Bank (+28,96%) και Eurobank (+26,17%). Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν επίσης οι Τράπεζα Πειραιώς (+18,93%), Coca-Cola (+18,30%), Fourlis (+16,64%), ΕΛΠΕ (+15,18%), Motor Oil (+13,81%) και ΕΧΑΕ (+13,73%).

Οπως τονίζουν οι αναλυτές εδώ και καιρό, ο βασικός οδηγός για τα χρηματιστήρια είναι η ροή ειδήσεων γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και την πρόοδο με τα εμβόλια. Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι έντονη το επόμενο διάστημα, καθώς το παραμικρό θετικό ή αρνητικό νέο είναι ικανό να φέρει τα κάτω πάνω και τα πάνω κάτω στις αγορές, και μάλιστα σε χρόνο dt. Σε ό,τι αφορά ειδικά το εμβόλιο της Pfizer, προειδοποιούν πως ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς μέχρι την έγκριση του εμβολίου και την τελική παρασκευή του και διάθεση, συστήνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία στους επενδυτές.

Η τονωτική αυτή ένεση πάντως από Pfizer, Μπάιντεν και Moody’s ταυτόχρονα ήταν το καλύτερο δώρο για το «ταλαιπωρημένο» Χ.Α. Οπως μάλιστα επισήμανε η Citigroup, η κίνηση-έκπληξη από τη Moody’s, η οποία αποδεικνύει την τεράστια στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την πρωτοφανή αυτή κρίση, δείχνει πως η διαδικασία αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους δεν έχει αντιστραφεί λόγω της πανδημίας.

Σημαντική ήταν η στήριξη στο Χ.Α. χθες και από την ελληνική αγορά ομολόγων, η οποία παρά την πανδημία συνεχίζει να καταγράφει νέα ρεκόρ, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων (2ετία, 3ετία) να έχουν γυρίσει σε αρνητικό έδαφος από την περασμένη εβδομάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή