Μεγάλο ενδιαφέρον για υβριδικά έργα παραγωγής ενέργειας σε νησιά

Μεγάλο ενδιαφέρον για υβριδικά έργα παραγωγής ενέργειας σε νησιά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση του ανταγωνισμού για την ενεργειακή αυτονόμηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών προδιαγράφει το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για υβριδικά έργα παραγωγής ενέργειας. 

Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση της προβλεπόμενης από τον νόμο 4643/2019 υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από υβριδικά έργα προκαλεί δυσαρέσκεια στους επενδυτές, οι οποίοι πιέζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την άμεση έκδοσή της. 

Είναι ενδεικτική η επιστολή προς το ΥΠΕΝ μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας που έχει εξασφαλίσει 11 άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για υβριδικούς σταθμούς σε ισάριθμα νησιά (Πάτμος, Σκύρος, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ερεικούσα, Αγαθονήσι, Οθωνοί, Γαύδος, Αρκιοί, Αντικύθηρα) από τον Μάρτιο του 2020, έχει εξασφαλίσει επίσης τη χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ με γερμανικές ομοσπονδιακές εγγυήσεις της Euler Hermes, αλλά και τα απαραίτητα για την εγκατάσταση του συστήματος οικόπεδα. 

«Η παράλειψη καθορισμού του καθεστώτος στήριξης των υβριδικών σταθμών προκαλεί ζημία στην εταιρεία μας και πρωτίστως και παράλληλα στο εύθραυστο περιβάλλον των μη διασυνδεδεμένων νησιών», αναφέρει η εταιρεία στην επιστολή της και συμπληρώνει, παρουσιάζοντας έναν κατάλογο στοιχείων, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης καταναλώνονται επιπλέον 55.627 λίτρα πετρελαίου και εκπέμπονται 1.456.562 κιλά αέρια θερμοκηπίου.

Την υπουργική απόφαση αναμένει και η ελληνική εταιρεία Eunice, η οποία λειτουργεί στην Τήλο το πρώτο υβριδικό σύστημα στην Ευρώπη που πωλεί ρεύμα στο δίκτυο, για την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου. 

Η Εunice ανακοίνωσε χθες την έγκριση από τη ΡΑΕ αιτήσεων για την έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς σε Ανάφη, Δονούσα, Λέρο και Φούρνους, που, όπως αναφέρει, «θα γίνουν τα νέα “έξυπνα” νησιά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε αυτά θα εφαρμοστεί πλήρως το τεχνολογικό μοντέλο που χρηματοδότησε, ανέπτυξε και εγκατέστησε ο όμιλος Eunice Energy Group (EEG) στο νησί της Τήλου, που ενσωματώνει το καινοτόμο σύστημα S4S (Storage for Sustainability, Smart Grid, Solutions, Security), το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ο όμιλος EEG για την ψηφιακή αυτοπαραγωγή, αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). 

Η τεχνολογική καινοτομία S4S μπορεί να συνδυάσει διαφορετικές πηγές ενέργειας ΑΠΕ, με αποθήκευση. Επιπλέον, εφαρμόζει μετεωρολογικά, τεχνικά, δεδομένα φόρτισης, αποθήκευσης και λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσει αδιάλειπτη τροφοδοσία ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. 

Μακροπρόθεσμος στόχος της Eunice είναι και η εγκατάσταση στα νησιά φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αμερικανικής Blink με την οποία συνεργάζεται και με τρόπο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μπορούν να υποστηρίξουν την αποθηκευτική ικανότητα του νησιού και αντιστρόφως. 

Σε περιόδους αιχμής, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να λειτουργούν ως μπαταρίες παρέχοντας ενέργεια στο αυτόνομο σύστημα του νησιού. Οσον αφορά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση των υβριδικών σταθμών, η πλευρά του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι αναμένει την έγκριση από την Κομισιόν. 

«Τον Αύγουστο το υπουργείο ξεκίνησε τις συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για τη θέσπιση ενός καθεστώτος ενίσχυσης των υβριδικών σταθμών που αναπτύσσονται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου συμβατού με το ενωσιακό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει διαγωνιστικές διαδικασίες. 

Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε η τεχνολογία των υβριδικών συστημάτων που θα ανοίξει τον δρόμο για το πράσινο μέλλον των νησιών μας να “πατάει” σε ένα καθεστώς στήριξης νόμιμο και εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δηλώνει στην «Κ» η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή