ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας

enischyetai-to-soma-epitheoriton-ergasias-561153070

Σε τρεις άξονες συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας τον σχεδιασμό του για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Όπως ανακοινώθηκε, το Σώμα ενισχύεται με νέους επιθεωρητές, εξοπλίζεται με ειδικά tablet για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και εκσυγχρονίζεται μέσω του ΕΡΓΑΝΗ 2.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το διάστημα 2020-2021 το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί συνολικά με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές. Ήδη από το Νοέμβριο 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020 στο Σώμα έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου κινητικότητας. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού. Τέλος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το ΣΕΠΕ 7 θέσεις ενώ μέσω της Β΄ κύκλου κινητικότητας θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προχωράει στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablet) προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού τους έργου.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι «μέσα από την δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ 1, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και στη ρίζα τους τα φαινόμενα της αδήλωτης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας». Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το υπουργείο, «το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποτελεί ασπίδα για τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις καθώς στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που διενεργούνται συνεχώς, οι ελεγκτές αξιοποιούν πλήρως τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για κάθε εργαζόμενο (απασχόληση, ωράρια, υπερωρίες)».

Όπως εκτιμά το υπουργείο, τα tablet που θα διατεθούν και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2, θα επιτρέψει στους ελεγκτές τον ταχύ, ασφαλή, αποτελεσματικό και, κυρίως, επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζόμενου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου. Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις εφαρμογές του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας τα στοιχεία απασχόλησης της επιχείρησης από το ΕΡΓΑΝΗ, ο κάθε επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του την στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του. Στη συνέχεια, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα. Με αυτό τον τρόπο καταργείται η κλασσική ταχυδρομική αποστολή του προστίμου στον εργοδότη, μειώνονται τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της υπηρεσίας τους και οι ελεγκτές επικεντρώνονται στο ουσιαστικό ρόλο τους: στον επιθεωρητή των εργασιακών σχέσεων/ ασφάλειας & υγείας στην εργασία.

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Όλες οι διοικητικές διαδικασίες ψηφιοποιούνται σταδιακά και οι επιθεωρητές θα έχουν on line πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και του ΣΕΠΕ (ΕΡΓΑΝΗ και ΟΠΣ ΣΕΠΕ) και, συνεπώς, πλήρη εικόνα της επιχείρησης και των εργαζομένων κατά τη στιγμή ακριβώς της διεξαγωγής των επιτόπιων ελέγχων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Επισήμανε ακόμη πως «οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και προσήλωση για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών και τη συνεπή εφαρμογή τόσο των γενικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας όσο και των έκτακτων μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους».