Εννέα διευκολύνσεις για να λειτουργήσουν οι λογιστές ζητεί το ΟΕΕ

Εννέα διευκολύνσεις για να λειτουργήσουν οι λογιστές ζητεί το ΟΕΕ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των δικαιούχων επιστημόνων για ειδική επιχορήγηση οι οικονομολόγοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί ανεξαρτήτως μορφής εταιρείας, προτείνει μεταξύ άλλων το Οικονομικό Επιμελητήριο στους αρμόδιους υπουργούς. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο, για τη διευκόλυνση της επιβαρυμένης –λόγω κορωνοϊού– καθημερινότητας των λογιστών – φοροτεχνικών και την προστασία της υγείας τους θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να λειτουργούν με κλειστά γραφεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να έχουν ελεύθερη είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ σε περιπτώσεις ασθένειας των λογιστών να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων – πελατών. Ειδικότερα, το Επιμελητήριο προτείνει τα εξής:

1. Λειτουργία λογιστικών – φοροτεχνικών γραφείων. Τα λογιστικά γραφεία να λειτουργούν με κλειστές τις πόρτες των γραφείων τους και η επικοινωνία με τους πελάτες τους να γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή τηλεφωνικώς. Σε έκτακτες περιπτώσεις, η προσέλευση να γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης και ραντεβού με τον λογιστή και μόνο όταν δεν δύναται να εξυπηρετηθεί ο ενδιαφερόμενος ηλεκτρονικά.

2. Ασθένεια – θάνατος λογιστών – φοροτεχνικών λόγω COVID-19. Στις περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή – φοροτεχνικού να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων – πελατών του, που εξυπηρετούν μέσω των κωδικών του ΟΕΕ και των εξουσιοδοτήσεων του Taxis, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασθένειας του λογιστή – φοροτεχνικού ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου.

3. Επιστημονικό επίδομα. Στην κατηγορία των δικαιούχων επιστημόνων για ειδική επιχορήγηση που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, να συμπεριληφθούν οι οικονομολόγοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί ανεξαρτήτως μορφής εταιρείας.

4. Πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι λογιστές – φοροτεχνικοί, οι συνεργάτες της πολιτείας για τη διασφάλιση των κρατικών εσόδων, να έχουν ελεύθερη είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας. Η αποστολή e-mail από τον λογιστή – φοροτεχνικό προς οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία για λογαριασμό πελάτη του (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ ΟΑΕΕ, ΕΦΚΑ ΙΚΑ, ΟΑΕΔ) να λαμβάνει πρωτόκολλο από την αρμόδια υπηρεσία ώστε να είναι κατοχυρωμένο το εμπρόθεσμο της συναλλαγής ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρώνεται αυτή.

5. Ενδικοφανείς προσφυγές. Μετάθεση των προθεσμιών για την υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών και των υποβολών προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια.

6. Υποβολή αίτησης επιστρεπτέας προκαταβολής. Να παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τη συμπλήρωση ή τροποποίηση των στοιχείων του επόμενου μήνα και την υποβολή της αίτησης, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου για τον τέταρτο κύκλο και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου για τον πέμπτο κύκλο.

7. Διορθώσεις λαθών στα στοιχεία αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση. Παρά τη διόρθωση στοιχείων στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για οικονομική ενίσχυση όπως αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέας προκαταβολής, παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις χωρίς λόγο η μη καταβολή της στους δικαιούχους.

8. Μετάθεση ισχύος του μέτρου των αποδείξεων. Να μετατεθεί η εφαρμογή του άρθρου 7 του νόμου 4646/2019 από το 2021, που προβλέπει τη συγκέντρωση δαπανών στο 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους και να ισχύσει το ίδιο καθεστώς φορολόγησης με του έτους 2019.

9. Μετάθεση της προθεσμίας του πόθεν έσχες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή