Εκτίναξη δημόσιου χρέους στο 204%-206% του ΑΕΠ φέτος

Εκτίναξη δημόσιου χρέους στο 204%-206% του ΑΕΠ φέτος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμα στο 204%-206% του ΑΕΠ θα κάνει φέτος το δημόσιο χρέος, όπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται όχι μόνο στην ύφεση, αλλά και στην πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ, στο τέλος του περασμένου μήνα, είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί αυτό χαμηλότερο κατά 4 δισ. ευρώ το 2019 και κατά 5 δισ. ευρώ το 2018. Ετσι, το χρέος του 2019, ενώ υπολογιζόταν αρχικά στο 176,6% του ΑΕΠ, αυξήθηκε στο 180,5% του ΑΕΠ, καθώς μίκρυνε ο παρονομαστής.

Για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, στις αρχές Οκτωβρίου, ότι το χρέος θα έφτανε στο 197,4% του ΑΕΠ. Τελικά, αφενός λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης και αφετέρου λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ, θα φτάσει στο 204%-206%, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης. Σε ό,τι αφορά την ύφεση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες στο Θέμα 104,6, είπε ότι φέτος υπολογίζεται πως θα είναι λίγο πάνω από 10%, περίπου 2 μονάδες υψηλότερα από την πρόβλεψη του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε, εξάλλου, ότι πάμε προς το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021, λίγο βελτιωμένο, λόγω του εμβολίου που αναμένεται. Η ανάκαμψη του χρόνου θα είναι λίγο πάνω από 5%. Το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ, έναντι 1% που προέβλεπε το προσχέδιο.

«Κλειδί» θα είναι ο τουρισμός, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. Ο προϋπολογισμός συντάσσεται με την παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν το 60% των εσόδων του 2019, που ήταν 18 δισ. ευρώ. Επίσης, υποθέτει ότι θα υπάρξουν καλές επιδόσεις στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης θα σταλεί την ερχόμενη εβδομάδα. Το οριστικό σχέδιο προγραμματίζεται να υποβληθεί τον Φεβρουάριο και οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Πρόσθεσε πάντως ότι τα έργα και τα προγράμματα θα αρχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον εθνικό προϋπολογισμό από τις αρχές το επόμενου χρόνου, πριν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από την Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σίγουρα επιλέξιμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε έργα που αφορούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά και το «Εξοικονομώ», που θα ξεκινήσει άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή