Διαφωνία εντός της Ευρωζώνης για τη διαχείριση των νέων κόκκινων δανείων

Διαφωνία εντός της Ευρωζώνης για τη διαχείριση των νέων κόκκινων δανείων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το νέο κύμα κόκκινων δανείων προ των πυλών των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης συμφωνούν μεν ως προς το ότι επίκειται νέα λαίλαπα για το τραπεζικό σύστημα ως απόρροια της πανδημίας  αλλά διαφωνούν ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο με το οποίο πρέπει αυτή να αντιμετωπιστεί.  Η διαφωνία τους έγκειται εν μέρει, όμως, στο ότι κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά διεκδικεί τον έλεγχο του ακανθώδους ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Financial Times, η πρόεδρος του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών (SRB), Ελκε Κένινγκ, τάχθηκε κατά της δημιουργίας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας»  αλλά τόνισε πως οι τράπεζες θα χρειαστεί να εργαστούν εντατικά για να διαχωρίσουν τα υγιή ή βιώσιμα δάνεια από τα μη βιώσιμα. Εξέφρασε εν ολίγοις ανοικτά τη διαφωνία της με την ιδέα που έριξε στο τραπέζι  προ ολίγων εβδομάδων ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ (SSM). Ο κ. Ενρία είχε μιλήσει στην ίδια εφημερίδα προτείνοντας  τη δημιουργία μιας ενιαίας «κακής τράπεζας».

Εναλλακτικώς πρότεινε μάλιστα ένα δίκτυο εθνικών «κακών τραπεζών» που, όμως, θα υπόκεινται σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και κεντρικό έλεγχο από μια κεντρική ευρωπαϊκή αρχή και επομένως θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του SSM. Χαρακτήριζε μάλιστα λογικό το ενδεχόμενο το νέο κύμα κόκκινων δανείων να φτάσει στο ιλιγγιώδες ύψος του 1,4 τρισ. Τόνιζε μάλιστα πως ένα τέτοιο ύψος θα είναι κατά πολύ περισσότερο από τα κόκκινα δάνεια που κληροδότησε στις ευρωπαϊκές τράπεζες η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και η συνεπακόλουθη κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της, η κ. Κένινγκ διαφοροποιήθηκε από τις εκτιμήσεις του κ. Ενρία και τόνισε στη βρετανική εφημερίδα πως είναι υπερβολικά νωρίς για να αποτιμηθεί το ύψος του νέου κύματος κόκκινων δανείων, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και το βάθος της ύφεσης όπως και από την ποιότητα της ανάκαμψης. Τόνισε μάλιστα ότι επί του παρόντος οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιστρατεύσει διάφορα σχήματα εγγύησης δανείων και θωρακίζουν τις τράπεζές τους.

Προειδοποίησε, πάντως, τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι θα αρχίσουν να καταγράφουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, το μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνοψίζεται στο «λάβετε υπόψη σας ότι τα κόκκινα δάνεια έρχονται και το καλύτερο που έχετε είναι να τα αντιμετωπίσετε εγκαίρως».

Σημειωτέον ότι ο SRB θεσπίστηκε ως αντίδραση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης για να αναλάβει την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών κατά τρόπον που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι εν ολίγοις αρμόδιο για τράπεζες με δυσβάσταχτο όγκο κόκκινων δανείων που μπορεί να οδηγήσει στην εκκαθάρισή τους.

Ο μηχανισμός εξυγίανσης εξακολουθεί να συνεργάζεται με ένα σύστημα  κανόνων για την τραπεζική εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παραμένει κατακερματισμένο σε ένα μωσαϊκό από διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες και ρυθμιστικά πλαίσια.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται, άλλωστε, να παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις της η Κομισιόν για το πώς μπορεί να διαχειριστεί η Ε.Ε. την «πιθανή αύξηση» των κόκκινων δανείων όπως ήταν και η ακριβής διατύπωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή