Πτωτικές πιέσεις στην οικοδομική δραστηριότητα

Πτωτικές πιέσεις στην οικοδομική δραστηριότητα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθαν τον Αύγουστο οι πτωτικές πιέσεις στην οικοδομική δραστηριότητα, όπως είχε συμβεί και το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, όταν όμως είχαν επιβληθεί τα πρώτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.294 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 296,5 χιλ. τ.μ. επιφάνειας και 1.360,2 χιλ. κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 3,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 9,7% στην επιφάνεια και κατά 11% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντιστοίχως, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 3,5% στον αριθμό των αδειών, κατά 8,9% στην επιφάνεια και κατά 11,1% στον όγκο.

Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σημειώθηκε κυρίως στις περιοχές της περιφέρειας και ιδίως στις παραθεριστικές, δείγμα της επιφυλακτικής στάσης που τήρησαν οι κατασκευαστές εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων, λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, μεγάλες μειώσεις στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Αύγουστο στις Περιφέρειες Κρήτης (-39,4%), Νοτίου Αιγαίου (22,5%) και Ιονίων Νήσων (-47,6%). Στον αντίποδα, μεγάλη αύξηση, κατά 51,5%, σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική.

Συνολικά, κατά το φετινό οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 13,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 13,6% στην επιφάνεια και κατά 13,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Κατά την ίδια περίοδο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε ετήσια αύξηση κατά 13,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 14,7% στην επιφάνεια και κατά 15,5% στον όγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή