«Παγώνουν» οι επιταγές για 75 ημέρες

«Παγώνουν» οι επιταγές για 75 ημέρες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνει» για 75 ημέρες η εξόφληση χιλιάδων επιταγών, με βάση το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του έτους όλα τα αξιόγραφα, όπως επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές, με ημερομηνία πληρωμής από 6/11/2020 έως και 31/12/2020, που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, παίρνουν παράταση 75 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι οι ημερομηνίες λήξης κάθε επιταγής εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος παρατείνονται κατά 75 ημέρες.

Το μέτρο αποσυνδέεται από τους πληττόμενους ΚΑΔ και, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, αφορά επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου ή έκλεισαν με κρατική εντολή. Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την αναστολή πληρωμής επιταγών:

1. Για όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. 

2. Για όσες εμφανίζουν πτώση τζίρου πάνω από 50% το διάστημα Απριλίου –  Σεπτεμβρίου. 

Το «πάγωμα» των 75 ημερών αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά και προκειμένου να αντιμετωπισθούν μερικώς τα προβλήματα, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των κομιστών των επιταγών. Για παράδειγμα, μία επιταγή που λήγει στις 10 Δεκεμβρίου 2020 θα πληρωθεί έπειτα από 75 ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η «αναστολή των προθεσμιών πληρωμής» ισχύει μόνο εφόσον τα στοιχεία των ανωτέρω αξιογράφων διαβιβαστούν ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων θα γίνει, όπως και στην πρώτη παράταση, μέσω ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των πιστωτικών ιδρυμάτων, του συστήματος πληρωμών της εταιρείας ΔΙΑΣ Α.Ε., και θα έχει συγκεκριμένη προθεσμία αποστολής.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη αναστολή πληρωμής των αξιογράφων, και συγκεκριμένα το διάστημα από 30 Μαρτίου έως 31 Μαΐου, η αξία που δηλώθηκε από τους εκδότες τους ότι δεν θα πληρωθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία ανήλθε σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ (στο σύστημα που είχαν ενεργοποιήσει οι τράπεζες δηλώθηκε η αναστολή πληρωμής περίπου 200.000 τεμαχίων).
800 ευρώ και τον Δεκέμβριο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια εφαρμογής και πιθανόν θα αφορούν όχι μόνο τον Νοέμβριο αλλά και τον Δεκέμβριο. Η στήριξη στους εργαζομένους με το ποσό των 800 ευρώ για όσους βρίσκονται σε αναστολή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τον επόμενο μήνα, όπως επίσης και το μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όλους τους πληττόμενους ΚΑΔ. 

Υπενθυμίζεται ότι για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, στις οποίες εκτός από την εστίαση περιλαμβάνονται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, που κανονικά καταβάλλεται τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, που κανονικά πληρώνονται στα τέλη Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή