Τρεις τράπεζες του City συζητούν να έρθουν Ελλάδα

Τρεις τράπεζες του City συζητούν να έρθουν Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις τράπεζες του λονδρέζικου City, οι οποίες θα ήθελαν να μεταφέρουν εργαζόμενους και δραστηριότητες στην Ελλάδα, εν όψει  του Brexit, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης. 

Με τη μεταβατική περίοδο του Brexit να λήγει στο τέλος του χρόνου, τράπεζες και άλλες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τη γεωγραφική περιουσία τους εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Αθήνα να διεκδικεί μέρος αυτής της «πίτας», όπως είπε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. 

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση της Microsoft, καθώς και στο γεγονός ότι η Moody’s την επικαλέστηκε ως έναν από τους λόγους που την οδήγησαν στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Και τόνισε ότι η Αθήνα θέλει να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις.  

Μεταξύ των κινήσεων που κάνει προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η προσφορά φορολογικών κινήτρων, όπως το καθεστώς που εξασφαλίζει αφορολόγητο για το 50% του εισοδήματός τους για τους ξένους που θα μετακομίσουν στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο μέτρο, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα αφορά οποιαδήποτε δουλειά και θα ισχύει για 7 χρόνια, είπε. 

Η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερο πακέτου με μειώσεις φόρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, όπως για παράδειγμα για τους συνταξιούχους ή εκείνους που εργάζονται εξ αποστάσεως και θα επιλέξουν να μετακομίσουν στην Ελλάδα. 

«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο, έχουμε ευλογηθεί με φυσική ομορφιά, θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο, τώρα έχουμε χαμηλούς φόρους, βελτιώνουμε την τεχνολογία και απευθύνουμε έκκληση στους τηλεθεατές σας ‘ελάτε στην Ελλάδα’», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης στο Bloomberg. 

Ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ για φέτος θα είναι λίγο μικρότερη του 10%, ξεκαθάρισε όμως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι πολύ χαμηλές (κάτω από το 10% του ΑΕΠ, την ώρα που οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν υψηλότερες του 20%). Οικονομία και υγεία είναι αλληλένδετες, τόνισε ο κ. Πατέλης, εξηγώντας ότι όσο πιο γρήγορα ελέγξουμε την πανδημία, τόσο πιο σύντομα θα έρθει η ανάκαμψη. Όμως, από την άλλη πλευρά, η πανδημία και ο τρόπος με τον οποίο τη διαχειρίζεται η κυβέρνηση έχει υπάρξει και μια ευκαιρία για την Ελλάδα να βελτιώσει την εικόνα της προς το εξωτερικό μετά την 10ετία της κρίσης. «Ξεχάστε το Grexit, ξεχάστε το Brexit, τώρα έχουμε το Gr-entry  και θέλουμε να προσελκύσουμε όλες τις επενδύσεις», κατέληξε ο κ. Πατέλης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή