Σκληρότερα μέτρα κατά της Google ζητούν 165 ανταγωνιστές της από την Ε.Ε.

Σκληρότερα μέτρα κατά της Google ζητούν 165 ανταγωνιστές της από την Ε.Ε.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα 165 επιχειρήσεων και κλαδικών συνδέσμων ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ακολουθήσει πιο σκληρή στάση ως προς τα πεπραγμένα της Google. Οπως ισχυρίζονται, ο τεχνολογικός όμιλος στο πλαίσιο των αναζητήσεων του Διαδικτύου ευνοεί κατά τρόπο αθέμιτο τις δικές του υπηρεσίες και προϊόντα. Σημειωτέον πως η ομώνυμη μηχανή αναζήτησης της Google στο Ιντερνετ διαθέτει και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς διεθνώς. Μεταξύ των υπογραφουσών συγκαταλέγονται κλαδικές/επιχειρηματικές ενώσεις, αλλά και αμερικανικές, βρετανικές εταιρείες, καθώς και επιχειρήσεις από 21 χώρες της Ε.Ε., όπως αναφέρει σχετικώς σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στην ομάδα των 165 συμμετέχουν 135 εταιρείες που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες, όπως οι Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone και Foundem, καθώς και 30 κλαδικοί σύνδεσμοι. Στην επιστολή, την οποία απηύθυναν χθες στην αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επισημαίνουν συγκεκριμένα πως η Google δίνει στις δικές της υπηρεσίες, όπως αυτές που αφορούν τη διαμονή, τα ταξίδια και τις θέσεις εργασίας, προνομιούχο τοποθέτηση στα αποτελέσματα αναζήτησής της, εις βάρος 
των δικών τους. 

Ζητούν, κατόπιν τούτου, ταχύτατη αντίδραση ώστε να σταματήσει η πρακτική αυτή. Από μέρους του, ο αμερικανικός κολοσσός της Google αρνείται πως ευνοεί αθέμιτα τις δικές της υπηρεσίες λέγοντας πως οι χρήστες δεν είναι «κλειδωμένοι» και πως ο ανταγωνισμός έναντι των δικών της υπηρεσιών απέχει μόλις ένα «κλικ» στο Διαδίκτυο.

Η κ. Βεστάγκερ έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα 8,25 δισ. ευρώ συνολικά στην Google τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στη σύγκριση προϊόντων του συστήματος Android, καθώς και της διαφημιστικής της δραστηριότητας. «Η Google απέκτησε αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα μέσω της προνομιακής μεταχείρισης των δικών της υπηρεσιών εντός των γενικών σελίδων αναζήτησής της, τοποθετώντας διάφορες μορφές ομαδοποιημένων ειδικευμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης (τα λεγόμενα OneBoxes)», σύμφωνα με την επιστολή, που περιήλθε εις γνώσιν του Reuters. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή