Η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ θα παραμείνει υψηλή

Η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ θα παραμείνει υψηλή

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχομένως, οι μεγάλοι όμιλοι του κόσμου που παράγουν τα διαγνωστικά τεστ να θεωρούνται και οι μεγάλοι νικητές του κορωνοϊού. Η είδηση, όμως, ότι το εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer πιθανότατα είναι αποτελεσματικό και θα λειτουργήσει μπορεί και να πλήξει τις μετοχές τής επίσης αμερικανικής Abbott Laboratories και της ελβετικής Roche. 

Ωστόσο, αφενός το ότι θα αργήσει η προώθησή του στην αγορά, αφετέρου το ότι θα διατυπωθούν αντιρρήσεις στον μαζικό εμβολιασμό σημαίνει πως οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να χάνουν την ψυχραιμία τους. Το πραγματικό ζήτημα μάλλον θα είναι το να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Με μια πρώτη ματιά, ένα βιώσιμο εμβόλιο θα ήταν φρικτά νέα για τις εταιρείες των διαγνωστικών τεστ, διότι, χωρίς την ανάγκη ιατρικής συνταγής, θα λειτουργούσαν ως ο βασικός αμυντικός μηχανισμός της κοινωνίας απέναντι στον ιό. Κι αυτό συμβαίνει χάρις στη νέα μορφή της λεγόμενης έμμεσης εξέτασης, με τη διαρροή υγρού που μοιάζει με τους δείκτες στην εγκυμοσύνη και δίνει τη δυνατότητα ταχέων και μαζικών τεστ. Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά την ανακοίνωση του εμβολίου της Pfizer, η τιμή των μετοχών της Abbott και της Roche υποχώρησαν αντιστοίχως κατά 5%, ενώ της ιταλικής DiaSorin, η οποία έχει ομοειδή δραστηριότητα, είχε δραστικές απώλειες κατά 17%.

Οι αναμενόμενες καθυστερήσεις, όμως, μπορούν να τις καθησυχάσουν. Ειδικότερα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος της Pfizer ευελπιστεί ότι μέσα στο 2021 θα έχει παρασκευάσει 1,3 δισ. δόσεις εμβολίου, καλύπτοντας, όμως, μόνον το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκτιμάται ότι οι δόσεις αυτές θα διατεθούν αρχικά για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ή για τις πιο ευπαθείς ομάδες. Κατά συνέπεια, η διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ θα εξακολουθήσει να είναι ο βασικός αμυντικός μηχανισμός για όλους τους ανθρώπους και για αρκετό καιρό. Οι φόβοι ότι θα υπάρξουν τυχόν παρενέργειες απλώς θα μειώσουν τον αριθμό των εμβολίων, αν σκεφθεί κανείς ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Axios – Ipsos, μονάχα το 40% των Αμερικανών θα δεχθεί να λάβει το εμβόλιο πρώτης γενιάς για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οπότε, η διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων με ταχέα τεστ θα εξακολουθεί να είναι αναγκαία, ακόμα κι όταν πλέον θα γίνεται ευρεία χρήση των εμβολίων. Κι αυτό θα συμβεί διότι κανένας εμβολιασμός δεν είναι δυνατόν να αποδίδει για πάντα και ενδεχομένως η ανοσία να διαρκέσει λίγο. Οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας θα πρέπει, συν τοις άλλοις, να ελέγχονται συστηματικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι περίπου 60 εκατομμύρια είναι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στην περίθαλψη σε διεθνή κλίμακα. Οπερ σημαίνει πως, εάν άπαξ της εβδομάδος εξετάζονται, τότε χρειάζονται 3,1 δισ. τεστ τον χρόνο, των οποίων το κόστος ανέρχεται σε 15,5 δισ. δολάρια με τιμή μονάδος 5 δολάρια. Επιπροσθέτως, μπορεί να χρειάζονται τεστ ταχείας διάγνωσης στις περιστάσεις εκείνες που ο πληθυσμός βρίσκεται επί ώρες σε συνθήκες εγκλεισμού, όπως είναι τα αεροπορικά ταξίδια, και ειδικά σε περιόδους έξαρσης κρουσμάτων. 

Εάν μόνον το 10% του πληθυσμού, που μετακινείται από αέρος και φθάνει τα 4,1 δισ. τον χρόνο, υπόκειται σε διαγνωστικό τεστ, τότε το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια. Τώρα, το να μπορέσουν οι εταιρείες παρασκευής διαγνωστικών τεστ να ανταποκριθούν επαρκώς στην παγκόσμια ζήτηση δείχνει δύσκολο.

Ακόμη και σήμερα, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες στο πεδίο, Roche και Abbott, απλώς στοχεύουν να έχουν έτοιμα 100 εκατ. τεστ διάγνωσης κάθε μήνα έως την εκπνοή του 2020. Επιπλέον, ίσως να υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια των υλικών, όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας, που η έλλειψη στυλεών επιβράδυνε την παραγωγή των τεστ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή