Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία του Εκλεκτορικού Κολεγίου στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, να παραμένει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. Εντούτοις, η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας  –το έτερο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου– συνεχίζεται, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν αυτή τη στιγμή το προβάδισμα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 5 Ιανουαρίου, με τις επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια. Μετά τη νίκη του Μπάιντεν, εξέλιξη την οποία εξέλαβαν θετικά τα διεθνή χρηματιστήρια, το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε εκ νέου στις εξελίξεις για το εμβόλιο κατά της COVID-19, με τη βιο-φαρμακευτική εταιρεία Pfizer να ανακοινώνει πως το εμβόλιο που αναπτύσσει είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ιού, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 50% που έχει θέσει ως όριο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου οδήγησε σε πτώση της ζήτησης για τα κυβερνητικά ομόλογα. Χαρακτηριστικά, οι 10ετείς κρατικοί τίτλοι σε ΗΠΑ και Γερμανία ανήλθαν σε υψηλά 8 μηνών 0,98% και 2 μηνών -0,46%, αντίστοιχα, στα μέσα της εβδομάδας, προτού υποχωρήσουν στα επίπεδα του 0,87% και -0,55% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, καθώς η θετική ειδησεογραφία αναφορικά με την πορεία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αντισταθμίστηκε από τις εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως. Η ανησυχία σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων παραμένει, οδηγώντας σε ολοένα και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε χώρες της Ευρώπης, ενώ οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αναζητούν τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στις αγορές συναλλάγματος, το βελτιωμένο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια επηρέασε αρνητικά το δολάριο, με τον δείκτη DXY να υποχωρεί σε χαμηλό 2,5 μηνών 92,130 τη Δευτέρα, πριν καταφέρει στη συνέχεια να κερδίσει κάποιο από το χαμένο έδαφος επωφελούμενο από τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας πάνω από την περιοχή του 1,19 για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προτού υποχωρήσει στην περιοχή 1,1750-1,1800, καταγράφοντας νωρίς την Παρασκευή μικρές εβδομαδιαίες απώλειες ύψους 0,6%. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκε κοντά στα 45 δολάρια/βαρέλι, καθώς η πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε από το αμερικανικό πετρελαϊκό ινστιτούτο (-5,15 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα) ενίσχυσε το ράλι που πυροδότησαν αρχικά η εκλογή του Μπάιντεν και, στη συνέχεια, οι εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή