Χρ. Σταϊκούρας: Tις επόμενες ώρες ή μέρες η ΚΥΑ για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 4»

Χρ. Σταϊκούρας: Tις επόμενες ώρες ή μέρες η ΚΥΑ για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 4»

Εντός του Νοεμβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα πετρελαίου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Tις επόμενες ώρες ή ημέρες» θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 4», προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να ανοίξει η πλατφόρμα στο τέλος της επόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας και να εκταμιευθούν οι πόροι εντός του Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, στην τέταρτη φάση αναμένεται να μπουν επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εντός του 2020. Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση στηρίζει όσους είναι συνεπείς στις πληρωμές με το πρόγραμμα «Γέφυρα», για το οποίο χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την κρατική επιδότηση. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, τονίζοντας τη σημασία να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα κουλτούρα πληρωμών.

Ανέφερε επίσης ότι έως την προσεχή Παρασκευή που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε, θα ληφθεί μέριμνα για ομάδες που δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς έως σήμερα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα επιδόματα αναστολών να παραταθούν και τον Δεκέμβριο, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία.

Εξήγησε δε, πως η τροπολογία για την αναστολή των επιταγών για 75 ημέρες δεν περιλαμβάνει μόνον τους κλάδους που έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και όλες τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση τζίρου, άνω του 50%. Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη να διευρυνθούν με υπουργική απόφαση τα κριτήρια επιλεξιμότητας, σημείωσε.

Για τα τέλη κυκλοφορίας είπε πως προς το τέλος του έτους θα αποφασιστεί το ενδεχόμενο παράτασης της σχετικής προθεσμίας, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι το θέμα της μείωσής τους. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο προς αξιολόγηση, καθώς κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν κλειστές επιχειρήσεις επιβαρύνονται και από τέλη κυκλοφορίας.

Αναφορικά με το επίδομα πετρελαίου, δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Επιχειρούμε να γίνει μέσα στον Νοέμβριο», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «τρέχουν παράλληλα πολλές άλλες πλατφόρμες», όπως της επιστρεπτέας και των ενοικίων.

Ειδικά για το θέμα των ενοικίων παρατήρησε πως δεν πέτυχε η προαιρετική μείωση των ενοικίων» και δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στην πλατφόρμα. Έτσι, δήλωσε ότι το εν λόγω μέτρο τελικά θα αφορά μόνον στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και πλέον «επανερχόμαστε στην υποχρεωτικότητα», η οποία προς το παρόν καλύπτει τον Νοέμβριο, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες.

Σχετικά με τη λήψη μόνιμων μέτρων επανέλαβε ότι η «γραμμή» της Ε.Ε. είναι για μέτρα προσωρινής διάρκειας, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, οι μειωμένοι ΦΠΑ κ.λπ. Ωστόσο σημείωσε ότι για το 2021 «κάποιες από αυτές τις μειώσεις προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε να τις μονιμοποιήσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή