ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολιγοήμερη αναβολή για τις αιτήσεις του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ολιγοήμερη αναβολή για τις αιτήσεις του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Δεκαήμερη αναβολή στην έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αποφάσισαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα, θα ανοίξει στις 9 Δεκεμβρίου αντί για τις 30 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί. Επίσης, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος του χρονοδιαγράμματος.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνεται ανά Περιφέρεια ως εξής:

  • Π.Ε. Θεσσαλίας: 09.12.2020
  • Π.Ε. Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020
  • Π.Ε. Αττικής 14.12.2020
  • Π.Ε. Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου 16.12.2020
  • Π.Ε. Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
  • Π.Ε. Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
  • Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 11.01.2021
  • Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
  • Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
  • Πολυκατοικίες 18.01.2021

Όπως τονίζεται, αποφασίστηκε επίσης, ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

«Τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας», τονίζουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Υπενθυμίζουν εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Ο τελικός οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», αναμένεται να δοθεί αργότερα στη δημοσιότητα, όπως είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, με σημειακές μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε ένα μήνα πριν.