Μεγάλη άνοδος 5,44% στο Χ.Α. με άλμα 14,72% για τις τράπεζες

Μεγάλη άνοδος 5,44% στο Χ.Α. με άλμα 14,72% για τις τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 700 μονάδες κοιτάζει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το νέο ισχυρό ράλι που σημειώθηκε χθες από το άνοιγμα της συνεδρίασης και με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ενισχύθηκε μετά τα περαιτέρω θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου από τη Moderna. Ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του ενδιαφέροντος ιδιωτών επενδυτών στο Χ.Α.

Η αποσαφήνιση της διαδικασίας σε ό,τι αφορά τo CoCo από την Πειραιώς –μετά και την ανακοίνωση της τράπεζας στο χρηματιστήριο, όπου τόνισε πως εάν η ΕΚΤ αποκλείσει την πληρωμή των τόκων του CoCo με μετρητά, που σημαίνει μετατροπή σε κοινές μετοχές, τότε τα κεφάλαιά της θα ενισχυθούν– έδωσε τις απαραίτητες ανάσες στον κλάδο οδηγώντας σε κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών και σε κινήσεις short covering (κλείσιμο ανοιχτών αρνητικών θέσεων) από την πλευρά κάποιων funds.

Τα υψηλά 8,5 μηνών που άγγιξε το Χ.Α. μέσα σε μία εβδομάδα κατά την οποία κέρδισε 100 μονάδες, έχουν αρχίσει να δημιουργούν νέες προσδοκίες για το πού θα κλείσει η φετινή χρονιά, με το σενάριο περαιτέρω ανόδου να προκρίνεται καθώς επέστρεψε με συνοπτικές διαδικασίες, στα επίπεδα των αρχών Μαρτίου (5/3) όταν και είχε ξεκινήσει το μεγάλο sell-off λόγω COVID.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,44% υπεραποδίδοντας έναντι των διεθνών αγορών και κλείνοντας στις 691,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 105,49 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 5,94%, στις 1.645,05 μονάδες, ενώ στο +3,50% και στις 991,45 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, άλμα 14,72% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να κλείνει στο +16,3%, την Eurobank στο +14,39%, την Εθνική στο +12,67 και την Πειραιώς στο +17,38%.

Η… ανάταση του σφυροκοπημένου τραπεζικού κλάδου αποτελεί το μεγάλο σήμα για αλλαγή της τάσης στο Χ.Α. και της αναζωογόνησης του τζίρου. Ετσι λοιπόν το χθεσινό ράλι των τραπεζικών μετοχών αποτέλεσε άλλον ένα θετικό καταλύτη για το Χ.Α. για τη συνέχεια, μετά τη νίκη Μπάιντεν, την αναβάθμιση της Moody’s και τα νέα για τα εμβόλια, εφόσον φυσικά το επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρηθεί.
Εν τω μεταξύ, σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι τα θετικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων θεωρούνται «αρνητικά« για τις αγορές ομολόγων και έχουν ήδη ασκήσει πιέσεις στα ομόλογα των μεγαλύτερων χωρών όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ με βεβαιότητα πλέον, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Λαγκάρντ, θα διατηρήσει το PEPP ως βασικό όπλο πολιτικής, στηρίζει τις αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια, και ειδικά της Ελλάδας. Ετσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρέθηκε χθες για πρώτη φορά στο επίπεδο του 0,71% σημειώνοντας πτώση άνω του 7%, ενώ το spread υποχώρησε μόλις στις 126 μ.β. Στο μηδέν πλησίασε η απόδοση του 5ετούς (0,08%), σε αρνητικά επίπεδα διατηρήθηκαν οι αποδόσεις των 2ετών και 3ετών ελληνικών τίτλων, ενώ κάτω από το 1% έχει υποχωρήσει η απόδοση του 15ετούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή