Έντονες αντιδράσεις παραγωγών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας

Έντονες αντιδράσεις παραγωγών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οξεία αντίδραση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιμερίσει και σε αυτούς το κόστος κάλυψης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), σε επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, σημειώνει πως «το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ ανοίγει ένα θλιβερό κεφάλαιο για τους επενδυτές στη χώρα μας, αφού τους επιβάλλετε –παρά τις περί του αντιθέτου πολλάκις διαβεβαιώσεις σας όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Αύγουστο 2019 έως και τον Σεπτέμβριο 2020– να πληρώσουν αστοχίες όχι δικών τους πολιτικών στην ενέργεια, αλλά της περυσινής, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/19, εσφαλμένης μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Μιας μείωσης που μέχρι σήμερα έχει αφαιρέσει από τον ΕΛΑΠΕ 400 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του 2022 σωρευτικά 800 εκατ. ευρώ».

O ΣΠΕΦ σημειώνει πως με το ύψος της έκτακτης εισφοράς στα 110 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ΑΠΕ, και αντίστοιχα στην προμήθεια, «το μέτρο είναι αποκαρδιωτικό, εξοργιστικά άδικο και εξομοιώνει το θύμα με τον θύτη. Στη χρονική δηλαδή συγκυρία που λόγω της πτώσης της οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ) από τα επίπεδα των 64 ευρώ/MWh το 2019 στα 43 ευρώ/MWh φέτος, που η προμήθεια τρέχει με πρόσθετη κερδοφορία +1,1 δισ. ευρώ ετησίως ή +21 ευρώ/MWh, τους ζητάτε να επιστρέψουν στον ΕΛΑΠΕ άπαξ μόλις τα 2 ευρώ/MWh ή μόλις 110 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη τους. Τον Αύγουστο του 2019, να σας θυμίσουμε, αφαιρέσατε από το ΕΤΜΕΑΡ 4 ευρώ/MWh ως μείωση διαρκείας για την ενίσχυση της ΔΕΗ (που δεν τη χρειαζόταν) και φυσικά της υπόλοιπης προμήθειας, που την ακολούθησε στις αυξήσεις τιμολογίων».

Γι’ αυτό προτείνει «για να σωθεί την ύστατη αυτή ώρα ό,τι σώνεται από το κύρος της χώρας στο σκέλος των επενδύσεων όσο και στην αξιοπιστία των υπολογισμών της, ζητούμε να απαλειφθεί ολοσχερώς η εισφορά επί του τζίρου στις ΑΠΕ και αυτή να καλυφθεί από τους προμηθευτές που υπερκερδοφορούν στο δεκαπλάσιο».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά υποστηρίζει πως «αφού ο κ. Κωστής Χατζηδάκης “χρηματοδότησε” το success story της ΔΕΗ με τα χρήματα του ΕΛΑΠΕ μέσω της μείωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προχωράει τώρα και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς 6% επί του τζίρου για το 2020, όσον αφορά τους μικρομεσαίους επενδυτές ΑΠΕ. Είναι η τέταρτη παρέμβαση που οδηγεί σε έκτακτη εισφορά ή “κούρεμα” τιμής (ταρίφας) για τους επενδυτές ΑΠΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή