Χρηματιστήριο: Αντιστάθηκε στο profit taking, κρατώντας τις 690 μονάδες

Χρηματιστήριο: Αντιστάθηκε στο profit taking, κρατώντας τις 690 μονάδες

Στο +6% η Τρ. Πειραιώς, παρά τις τραπεζικές απώλειες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταθεροποιητικά επίπεδα κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των καθοδικών πιέσεων, να αντισταθεί στην επιλογή του profit taking των επενδυτών, καθώς και να έχει μια πρώτη «επαφή» με τις 700 μονάδες. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, αφού αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,05% και διαμορφώθηκε στις 690,90 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 687 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 700 μονάδες. 

Η σημερινή συνεδρίαση, σε συνέχεια της χθεσινής, χαρακτηρίστηκε και πάλι από έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ο τζίρος ξεπέρασε τα 83 εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, από το πρωί διακινήθηκαν περισσότερα από 54 εκατομμύρια τεμάχια.

Επέμεινε.. ανοδικά η Τρ. Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το +14% της Δευτέρας, προχώρησε σε ήπιου εύρους διόρθωση, υποχωρώντας κατά 2,17% και κλείνοντας στις 346 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκέντρωσε τις υψηλότερες πιέσεις (-4,31%), ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank (-2,36% και -2,20% αντίστοιχα).

Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συνέχισε το ανοδικό σερί, καταγράφοντας άλμα της τάξης του 6%. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας και τα χθεσινά κέρδη, η διήμερη άνοδος διαμορφώνεται στο +24%, κάτι το οποίο αποδίδεται στην επικείμενη κρατικοποίηση, μέσω της άσκησης των CoCos του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία δεν υπερβαίνει το 0,87 ευρώ.

Συνέχισε το ράλι η Aegean

Στο ταμπλό, όπου αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη «μάχη», ξεχώρισε το +3% στη μετοχή της Aegean, η οποία συνέχισε την προσπάθεια ανάκαμψης, λαμβάνοντας ώθηση από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου. Άνω του 1,5% διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τις Lamda Development, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες πιέσεις, πέραν των τραπεζικών τίτλων, ασκήθηκαν στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία υποχώρησε κατά 3,17%, και στη μετοχή της Motor Oil, η οποία σημείωσε πτώση κατά 2%, μετά την απόφαση απο-επένδυσης της Optima Bank. 

Το στοίχημα των 700 μονάδων 

Η ελληνική αγορά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν σε αρκετούς κλάδους, παραμένοντας σε ορατή επαφή με το τεχνητό όριο των 700 μονάδων. Βέβαια, προκειμένου να υπάρξει διάσπαση του τελευταίου θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας ή της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, θετικό είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κράτησε τα χθεσινά κέρδη, τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για την επιστροφή στα προ-Μαρτίου επίπεδα.

Πολλά θα καθοριστούν, βέβαια, και από την επικείμενη κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021, στον οποίο θα αποκρυσταλλώνονται οι επίσημες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020, καθώς και για το μέγεθος της ανάκαμψης του επόμενου έτους. Σημαίνοντα ρόλο σ’ αυτό θα διαδραματίσουν και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, στη βάση των οποίων θα στηριχθεί και η όποια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους. 

«Πλέον μέρα με την μέρα όλο και περισσότεροι βλέπουν θετικά την αγορά, ενώ αν καταφέρει να δώσει και μηνιαίο αγοραστικό σήμα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον» σχολιάζει η Fast Finance, επιδοκιμάζοντας την χθεσινή υπέρβαση του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (667 μονάδες), η οποία παρέχει μια σαφή ψυχολογική ώθηση στους επενδυτές. 

Διορθώνει η Ευρώπη, απώλειες στις ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, μία ημέρα μετά το ράλι, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τις ευχάριστες ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Moderna, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται διορθωτικά, καταγράφοντας ήπιου εύρους απώλειες. Χαρακτηριστικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,60% και τις 387 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -0,53% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -1,53%.

Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο βιομηχανικός Dow Jones διολισθαίνει κατά 1,32%, χάνοντας σχεδόν 400 μονάδες. Πτώση κατά 0,92% παρουσιάζει και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αμερικανικές απώλειες απορρέουν από τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της εγχώριας οικονομίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή