Προειδοποιήσεις για επερχόμενο κύμα κόκκινων δανείων το 2021

Προειδοποιήσεις για επερχόμενο κύμα κόκκινων δανείων το 2021

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοβροντία προειδοποιήσεων δέχονται οι τράπεζες για το επερχόμενο κύμα κόκκινων δανείων, συνεπακόλουθο της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία. Η τελευταία κρούση έρχεται τώρα από την επικεφαλής της Επιτροπής της Βασιλείας που προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μη βιαστούν να χορηγήσουν μερίσματα, καθώς παραμένει ακόμη απροσδιόριστη η έκταση των επιπτώσεων της πανδημίας στους ισολογισμούς τους και συγκεκριμένα ο όγκος των κόκκινων δανείων. 

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η κ. Καρολίν  Ρότζερς προειδοποίησε τις τράπεζες πως όταν εκπνεύσουν τα προγράμματα στήριξης, κάποιες επιχειρήσεις και κάποια νοικοκυριά δεν θα τα πάνε τόσο καλά και θα υπάρξουν ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τόνισε, όμως, πως «η κλίμακα αυτών των ζημιών δεν είναι σαφής σε αυτή τη φάση». Ως εκ τούτου, κάλεσε τις τράπεζες  να αντισταθούν στις πιέσεις των επενδυτών τους και να μην αρχίσουν να χορηγούν μερίσματα, καθώς «αν το πλήγμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζουμε, τότε οι επενδυτές μπορούν να πληρωθούν αργότερα». Σημειωτέον ότι  ορισμένες χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία έχουν ήδη επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίσουν από το νέο έτος να χορηγούν μερίσματα. Αντιθέτως, η ΕΚΤ, η αμερικανική Federal Reserve και η  Τράπεζα της Αγγλίας έχουν αναβάλει τις σχετικές αποφάσεις για το 2021.

Στη διάρκεια του  πρώτου εξαμήνου, οι μεγαλύτερες τράπεζες στον δυτικό κόσμο προχώρησαν σε γενναίες προβλέψεις, συνολικού ύψους άνω των 139 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να καλύψουν ενδεχόμενες ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο προβλέψεων που έχει καταγραφεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Από τη στιγμή, όμως, κατά την οποία χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα το καλοκαίρι και οι εκτιμήσεις για την οικονομία άρχισαν να είναι πιο αισιόδοξες, οι τράπεζες μείωσαν δραστικά τις προβλέψεις τους το τρίτο τρίμηνο.

Εχουν προηγηθεί προσφάτως οι εκτιμήσεις στελέχους της ΕΚΤ και συγκεκριμένα του Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ,  ότι νέο κύμα κόκκινων δανείων μπορεί να φτάσει στο 1, 4 τρισ. ευρώ σε περίπτωση μιας κακής εξέλιξης της πανδημίας. Ο κ. Ενρία πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» ή ενός δικτύου εθνικών κακών τραπεζών που θα συντονίζονται από μια κεντρική αρχή στους κόλπους της ΕΚΤ.

Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα παρέμβαση της Ελκε Κένινγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών (SRB), που κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εργαστούν εντατικά για να διαχωρίσουν τα υγιή και βιώσιμα δάνεια από τα  μη βιώσιμα και τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί το ύψος του νέου κύματος κόκκινων δανείων, καθώς θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της ύφεσης και την ποιότητα της ανάκαμψης.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν παράλληλα και μια ακόμη δέσμη κανόνων που ετέθησαν σε ισχύ μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και αφορούν τη λογιστική καταγραφή και τον υπολογισμό των κόκκινων δανείων και είναι γνωστοί με το ακρωνύμιο IFRS 9. Οι κανόνες αυτοί καλούν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε υψηλότερες προβλέψεις σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η κ. Ρότζερς, που σημειωτέον μόλις τον Αύγουστο ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής στην παγκόσμια ρυθμιστική αρχή τραπεζών, αναγνώρισε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και «δεν επαναλαμβάνουν ό,τι έκαναν στη χρηματοπιστωτική κρίση όταν έσωσαν τον εαυτό τους εις βάρος της ευρύτερης οικονομίας». Τόνισε, όμως, πως «αυτό αποτελεί μέρος της δουλειάς τους, καθώς οι τράπεζες υποτίθεται ότι οφείλουν να απορροφούν τα σοκ και τις οικονομικές κρίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή