ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαδικτυακή εκστρατεία στη Γαλλία: «Κάντε Χριστούγεννα χωρίς την Amazon»

Διαδικτυακή εκστρατεία στη Γαλλία: «Κάντε Χριστούγεννα χωρίς την Amazon»

Πολιτικοί, βουλευτές της Aριστεράς και οικολόγοι στη Γαλλία, όπως η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, προσωπικότητες του πολιτισμού, σύλλογοι και οργανώσεις συμμετέχουν σε εκστρατεία που ξεκίνησε χθες στο Διαδίκτυο και στρέφεται κατά του κολοσσού ψηφιακού εμπορίου της Amazon. Οι ανωτέρω καλούν τους πολίτες να αποφύγουν να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους μέσω αυτής της πλατφόρμας με βασικό τους σύνθημα το «Αγαπημένε Αγιε Βασίλη, φέτος δεσμευόμαστε για #ΧριστούγενναΧωρίςAmazon».

Μεταξύ των οργανώσεων που συνυπογράφουν την πρωτοβουλία είναι η Greenpeace, η France Nature Environment, αλλά και η συνομοσπονδία εμπόρων της Γαλλίας, όπως και ο κινηματογραφιστής Σιρίλ Ντιόν, η συγγραφέας Κριστίν Ορμπάν και άλλοι.

Οι υπογράφοντες παρουσιάζουν με μελανά χρώματα τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες της Amazon. Υπό το πρίσμα αυτό, καλούν τους πολίτες να προτιμήσουν τα κοντινά τους καταστήματα και να τονώσουν τον τζίρο τους ή την κυκλική οικονομία για τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους, μειώνοντας παράλληλα και τα απορρίμματα.

«Δεν είναι απλώς μια έκκληση να μην κάνουμε παραγγελίες μέσω του Amazon, είναι μια θετική εκστρατεία υπέρ των κοντινών μας καταστημάτων και ενός πιο βιώσιμου διαδικτυακού εμπορίου», δήλωσε ο βουλευτής Ματιέ Ορφελέν. Επίσης, στο πλαίσιο της εκστρατείας, ζητείται και η προώθηση νόμων που θα περιορίζουν την ανάπτυξη της Amazon στη Γαλλία. Πέραν αυτού, με συλλογικό άρθρο τους, πολιτικοί, συνδικαλιστές, εκδότες και βιβλιοπώλες ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτο φόρο στις πωλήσεις της Amazon, υπογραμμίζοντας «την άμεση ανάγκη να σταματήσει η επέκταση του γίγαντα του διαδικτυακού εμπορίου», η οποία πλήττει δραστικά τις μικρότερες εταιρείες και τον ανταγωνισμό.