ΑΓΟΡΕΣ

Περιορισμένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο της έρευνας και της φαρμακολογίας σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer, καθώς και η σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών, συνέβαλαν στη δημιουργία θετικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια και στην άνοδο των δεικτών, αντισταθμίζοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Το bitcoin πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2017 ανήλθε πέραν των 18.000 δολαρίων, αν και στη συνέχεια ελάττωσε τα κέρδη του.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης του Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,44%, ενώ και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 αργά χθες το βράδυ πριν από το κλείσιμο εμφάνιζαν κέρδη 0,15% αμφότεροι. Η τιμή της μετοχής της Pfizer ανήλθε, όπως και της αεροναυπηγικής Boeing, αφότου η αρμόδια αρχή στις ΗΠΑ είπε πως θα εγκρίνει την επιστροφή στους αιθέρες του Boeing 737 ΜΑΧ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,31%, με 0,52% ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι 0,42, με 0,87% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,59% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ ενδυναμώθηκε προς το δολάριο 0,1% σε 1,1877 δολάρια, ενώ το αργό Ν. Υόρκης παρουσίασε άνοδο 1% στα 41,86 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι μετοχές των εταιρειών, που είναι ευάλωτες στις κινήσεις της οικονομίας, όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εξορυκτικές, οι τράπεζες και το λιανεμπόριο, ενδυναμώθηκαν άνω του 1%. Κι ενώ η χθεσινή συνεδρίαση είχε εκκινήσει ασθενικά, το κλίμα βελτιώθηκε χάρις στα νέα πως τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου της Pfizer έδειχναν επιτυχία 95%. Οπότε θα ζητήσει επειγόντως την έγκριση των αρμοδίων αρχών στις ΗΠΑ. Παρά ταύτα, οι επενδυτές αντέδρασαν με αυτοσυγκράτηση, διότι γνωρίζουν πως οποιουδήποτε εμβολίου η ευρεία κυκλοφορία θα χρειαστεί χρόνο.

Παράλληλα, η επιβολή περισσότερων περιορισμών για χαλιναγώγηση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ελλείψει νέων μέτρων υποστηρικτικών για την οικονομία, ενδέχεται να την επηρεάσουν δυσμενώς. «Εάν υπήρχε η πιθανότητα ένα εμβόλιο να κυκλοφορούσε ακόμα και μέχρι τον Δεκέμβριο, θα ήταν περίφημη εξέλιξη, αν και πάλι η επίδραση θα ήταν οριακή», επισημαίνει ο Κρις Μποσάμ, προϊστάμενος αναλυτής στην IG. Πάντως, ανεξαρτήτως των ανησυχιών λόγω της καραντίνας, ο Stoxx 600 οδεύει στο να ολοκληρώσει τον καλύτερο μήνα στην ιστορία του, διότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.