Χρηματιστήριο: Αναμενόμενη διόρθρωση – Σε στενή επαφή με τις 700 μονάδες

Χρηματιστήριο: Αναμενόμενη διόρθρωση – Σε στενή επαφή με τις 700 μονάδες

Απώλειες 1,38% για τον Γ.Δ.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμενόμενη διόρθωση προχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρ’ όλα αυτα διατήρησε την στενή επαφή με το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. Άλλωστε, τα συνολικά κέρδη από τις αρχές Νοεμβρίου, τα οποία ξεπερνούν το 20%, δικαιολογούν τη σημερινή αγοραστική κόπωση των επενδυτών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,38% και διαμορφώθηκε στις 698,42 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 694 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 703 μονάδες, κάτι το οποίο αποδεικνύει το στενό εύρος των σημερινών διακυμάνσεων.

Σ’ αυτό συνέβαλε και ο εξασθενημένος -σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες- τζίρος των συναλλαγών, ο οποίος δεν υπερέβη τα 65 εκατομμύρια ευρώ, καθώς συνολικά διακινήθηκαν περίπου 50 εκατομμύρια τεμάχια.

Κοκκίνησε το ταμπλό, αντιστάθηκε η Πειραιώς

Ο -πάντα εμπροσθοβαρής- τραπεζικός κλάδος εμφάνισε σταθεροποιητικες τάσεις, καθώς το συνεχές ράλι στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς απορρόφησε την πλειοψηφία των ρευστοποιήσεων στους υπόλοιπους τίτλους. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στο +2,99% και το 1,000 ευρώ, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 0,20% και η Alpha Bank κατά 0,96%. Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα παρέμεινε στο 1,4 ευρώ/μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, από την αρχή της εβδομάδας, έχει παρουσιάσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 37%, κάτι το οποίο αποδίδεται στην επικείμενη κρατικοποίηση, μέσω της άσκησης των CoCos του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, όταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται μόλις στο 1 ευρώ.

Στο ταμπλό, όπου οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Aegean, η οποία έκλεισε στο -6%, καθώς και στη μετοχή της Motor Oil, η οποία υποχώρησε κατά 3,39%. Απώλειες άνω του 2,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Γρ. Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

Το κρίσιμο σταυροδρόμι της αγοράς

Η ελληνική αγορά, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μεσοπρόθεσμη κίνηση θα καθοριστεί αφενός από τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, αφετέρου από τις επιπτώσεις του τρέχοντος lockdown στην πορεία του ΑΕΠ. Το β’ κύμα της πανδημίας, άλλωστε, κατά πολλούς, θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση για το 2020, καθώς και σε υπονόμευση της ανάκαμψης για το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Την ίδια ώρα, όμως, μια ταχύτερη του αναμενομένου διανομή του εμβολίου, η οποία θα συνεπάγεται την αμεσότερη άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιτάχυνση της ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα παράσχει περαιτέρω ώθηση στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος επιτέλους θα καταστεί ικανός να «δει» υψηλότερα επίπεδα.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν και τον σημαίνοντα ρόλο των τραπεζικών εξελίξεων, ιδίως στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν «βραχνά» για τη βιώσιμη διαχείριση των τραπεζικών κεφαλαίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία και στη διαδικασία επανα-ιδιωτικοποίησης της Τρ. Πειραιώς, μετά την επικείμενη αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας (61%).

Διορθωτικά Ευρώπη, Wall

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, επικρατεί ένα κλίμα γενικευμένης διόρθωσης, καθώς οι φόβοι για παράταση των lockdowns, ιδίως στις χώρες της Ευρώπης, υπερτερούν της ελπίδας για άμεση διανομή του εμβολίου. Χαρακτηριστικά, ο πανευρωπαϊκός δελικτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,54% στις 388 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX  βρίσκεται στο -0,52%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,73% και ο γαλλικός CAC 40 στο -0,43%. 

Την ίδια ώρα, σταθεροποιητικό είναι το κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι αμερικανικοί δείκτες εμφανίζουν μικτά πρόσημα, εν μέσω της αύξησης των νέων κρουσμάτων και των απογοητευτικών στοιχείων της αγοράς εργασίας. Έτσι, λίγο μετά το άνοιγμα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,23%, ο δείκτης βαρόμετρο σημειώνει οριακή μείωση κατά 0,08%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αυξάνεται κατά 0,29%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή