ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν χθες τη συνεδρίαση οι σημαντικότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διότι μεταξύ των επενδυτών επικράτησε ο φόβος πως η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού διεθνώς θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις σε νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η ανησυχία τους αποτυπώθηκε στην πτώση των κυκλικών μετοχών, δηλαδή των μετοχών όσων εταιρειών επηρεάζονται από τις κινήσεις της οικονομίας. Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κάμψη 0,75%, ενώ στις αρχές της εβδομάδας χάρις στον ενθουσιασμό του εμβολίου είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ οκταμήνου.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η εικόνα ήταν διαφορετική, με τον Dow Jones να εμφανίζει αργά χθες το βράδυ πριν από το κλείσιμο άνοδο 0,12% και 0,35% ο S&P 500. Στην αμερικανική αγορά, οι μετοχές της υψηλής τεχνολογίας υπερέβησαν σε απόδοση τους δείκτες συνολικά, ενώ οι επενδυτές στάθμιζαν τον αντίκτυπο της αυστηρότερης καραντίνας στην οικονομία σε συνδυασμό με την προοπτική ευρείας διάθεσης εμβολίων τους επόμενους μήνες. 

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,80%, με -0,88% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -0,67% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,40% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,64% ο IBEX. 

Χθες στη Γηραιά Ηπειρο οι μετοχές των εξορυκτικών ομίλων και των πετρελαϊκών, καθώς και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες είχαν προσελκύσει έντονα το αγοραστικό ενδιαφέρον τις προηγούμενες ημέρες του Νοεμβρίου χάρις στα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών σε εμβόλιο του κορωνοϊού, παρουσίασαν απώλειες σχεδόν 2%. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των ομίλων ΜΜΕ, ενώ μικρή κάμψη είχαν οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας και κοινής ωφελείας.

«Τα κρούσματα γίνονται περισσότερα, όπως και ο αριθμός των νοσηλευομένων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι περιορισμοί να παραμείνουν σε ισχύ ή και να παραταθούν το 2021, οπότε η πιθανότητα να λάβει μόνιμο χαρακτήρα η όποια βλάβη της οικονομίας απλώς θα αυξάνεται έτι περαιτέρω», υπογραμμίζει ο διευθυντής του τμήματος αναλύσεων αγοράς, Μάικλ Χιούζον, της CMC Markets. Τέλος, σημειώνεται πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους ηγέτες της Ε.Ε. να λύσουν τις διαφορές τους επί του προϋπολογισμού άμεσα, διότι η καθυστέρηση είναι καταστρεπτική, ενώ επανέλαβε πως θα παραμείνει πολύ χαλαρή η νομισματική πολιτική.