«Ελλάκτωρ»: διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα

«Ελλάκτωρ»: διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο χρόνο θα απαιτήσει, όπως όλα δείχνουν, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή διοίκησης και μετοχικής σύνθεσης στον όμιλο «Ελλάκτωρ». Χθες, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh Invest και της διοίκησης Καλλιτσάντση, όπως επίσης και με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Farallon. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δύο είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.

Συγκεκριμένα, το ένα ζήτημα αφορά το premium που εξακολουθεί να ζητεί η Farallon για να δεχθεί να πουλήσει πρόωρα τις μετοχές που κρατάει ως ενέχυρο. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η εταιρεία χορήγησε δάνειο 50 εκατ. ευρώ στους αδελφούς Καλλιτσάντση, με απόδοση 9%. Με τα χρήματα αυτά, οι τελευταίοι απέκτησαν περίπου το 12,5% από το 25,5% των μετοχών που ελέγχουν σήμερα στον όμιλο «Ελλάκτωρ», ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τη Farallon ενεχυριάστηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές που κατείχαν μέχρι τότε. Οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν μέσω της εταιρείας Pemanoaro Limited, στην οποία ο κ. Αναστάσιος και ο κ. Δημήτριος Καλλιτσάντσης συμμετέχουν με ποσοστό 50% έκαστος. Σημειωτέον ότι ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης ελέγχει επιπλέον 0,8% ως φυσικό πρόσωπο και μέσω της ελεγχόμενης από τον ίδιο εταιρείας Argonio Enterprises Limited.

Η Farallon φέρεται να επιδιώκει να εισπράξει ένα ποσό το οποίο θα της εξασφαλίζει μέρος της προσδοκώμενης απόδοσης που θα εισέπραττε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους αδελφούς Καλλιτσάντση, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσεγγίζει τα 2 ευρώ/μετοχή. Με δεδομένο ότι η μετοχή του ομίλου τελεί υπό διαπραγμάτευση πέριξ του 1,3-1,4 ευρώ, το premium που επιδιώκεται είναι ιδιαιτέρως «τσουχτερό», ιδίως αν υπολογιστεί και το πού βρισκόταν η τιμή (κάτω του ενός ευρώ) πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα πριν γίνει γνωστή η εμπλοκή της Reggeborgh.

Το δεύτερο σημείο που περιπλέκει προσώρας τη συμφωνία αφορά την επιδίωξη του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση να διατηρήσει ένα ποσοστό μειοψηφίας (πέριξ του 5%), στο πλαίσιο της επόμενης μέρας του ομίλου «Ελλάκτωρ», έστω κι αν θα απολέσει τη θέση και τον ρόλο του στα διοικητικά δρώμενα της εισηγμένης. Προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί κάποια φόρμουλα για να συμβεί κάτι τέτοιο, λαμβάνοντας υπόψη το ότι ο κ. Καλλιτσάντσης δεν φέρεται να είναι σε θέση ή να επιθυμεί να χρηματοδοτήσει την κίνηση αυτή με ίδια κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, η Reggeborgh Invest παραπέμπει το σχετικό σκέλος της συμφωνίας στην πλευρά της Farallon και του κ. Δ. Καλλιτσάντση.

Ανάλογα με τις εξελίξεις στα σημεία αυτά, θα καθοριστεί και η προέλευση του ποσοστού που θα αποκτήσει τελικά η Reggeborgh στον όμιλο «Ελλάκτωρ», με δεδομένο ότι εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης (call option) και για τις μετοχές που ελέγχει ο κ. Λ. Μπόμπολας, που αντιστοιχούν στο 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ». Στόχος του ολλανδικού fund της οικογένειας Βέσελς είναι να μην υπερβεί το όριο της καταστατικής πλειοψηφίας του 33,3%, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Με δεδομένο ότι ελέγχει σήμερα 5,4% των μετοχών του ομίλου, θα μπορούσε να αποκτηθεί π.χ. ποσοστό 20% από τους αδελφούς Καλλιτσάντση κι ένα επιπλέον 7% από τις μετοχές του κ. Μπόμπολα, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή