Τρία ακίνητα μισθωμένα σε ομίλους σούπερ μάρκετ αποκτά η Pasal

Τρία ακίνητα μισθωμένα σε ομίλους σούπερ μάρκετ αποκτά η Pasal

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου από ακίνητα υπεραγορών (σούπερ μάρκετ), μισθωμένα σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, αποτελεί το επόμενο βήμα της Pasal Development, καθ’ οδόν για τον υπερδιπλασιασμό του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας. Οπως ανέφερε χθες ο Ηλίας Γεωργιάδης, πρόεδρος της εισηγμένης, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, «ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων υπεραγορών προσφέρει σημαντικές μακροπρόθεσμες προοπτικές. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ακίνητα logistics, αλλά και σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, όπως νοσοκομεία, σχολεία, κλινικές κ.λπ.».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη η εταιρεία σχεδιάζει να αποκτήσει τρία νέα ακίνητα, μισθωμένα σε μεγάλους ομίλους του λιανεμπορίου. Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής. Θα ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο πλαίσιο νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαρκάζο, διευθύνοντα σύμβουλο της Pasal Development, «η νέα αύξηση κεφαλαίου που δρομολογείται για το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί με μετρητά μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ. Πέραν όμως αυτού, θα ενταχθούν στην εταιρεία και νέα ακίνητα, τόσο σούπερ μάρκετ όσο και κτίρια logistics».

Οσον αφορά τα κτίρια logistics, αυτά θα εισφερθούν από τη μητρική Sterner Stenhus, η οποία διαθέτει σήμερα δύο σημαντικά ακίνητα, μισθωμένα στη Friesland («Νουνού») και στην Goldair (αφορά τη διαχείριση προϊόντων του ομίλου Adidas). Επιπλέον, στα μελλοντικά σχέδια της διοίκησης της Pasal Development περιλαμβάνεται και η έκδοση ομολογιακού δανείου για την περαιτέρω χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματός της.

Χθες, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal Development, η οποία έγινε για να αποκτηθούν νέα ακίνητα αλλά και για να εισέλθει και νέος στρατηγικός επενδυτής. Αυτός θα είναι η εξειδικευμένη εταιρεία logistics ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές του κ. Ηλία Τσίκλου, η οποία θα αποκτήσει ποσοστό 19,5% της Pasal εισφέροντας ποσοστό από ακίνητά της. Πρόκειται για μέρος του χαρτοφυλακίου logistics επιφάνειας 62.500 τ.μ. το οποίο έχει συμφωνήσει να αποκτήσει η εισηγμένη αντί ποσού 38 εκατ. ευρώ. Ενα μέρος του τιμήματος θα χρηματοδοτηθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος, ενώ το υπόλοιπο (περίπου 30 εκατ. ευρώ) θα καταβληθεί μέσω ίδιων κεφαλαίων και τραπεζικής χρηματοδότησης.

Τα εν λόγω ακίνητα αποφέρουν ετήσια έσοδα 3,3 εκατ. ευρώ και η απόδοσή τους διαμορφώνεται σε 8,2%. Με βάση τους όρους της αύξησης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, μετοχές αξίας 7,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν την εισφορά σε είδος των συγκεκριμένων ακινήτων, ενώ επιπλέον 12,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν την εισφορά του 100% της εταιρείας JPA, συμφερόντων Sterner Stenhus. Η JPA εκμισθώνει συγκρότημα 10 σχολικών μονάδων στην Αττική. Πρόκειται για τη σύμβαση ΣΔΙΤ που απέκτησε πέρυσι η Sterner Stenhus από την «Αβαξ» αντί ποσού 8,8 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι, με την ολοκλήρωση της εν λόγω αύξησης, το ποσοστό του βασικού μετόχου, δηλαδή της Sterner Stenhus του κ. Γεωργιάδη, θα υποχωρήσει σε περίπου 75%. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όταν η αξία του χαρτοφυλακίου της Pasal Development θα έχει αυξηθεί σε περίπου 110-120 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας πάνω από 100.000 τ.μ. κτιρίων logistics. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή