ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday χωρίς την Amazon στη Γαλλία

Black Friday χωρίς την Amazon στη Γαλλία

Η Amazon υπέκυψε στις πιέσεις της κυβέρνησης να αναβάλει τις εκπτώσεις της Black Friday στη Γαλλία, ώστε να βοηθήσει τους καταστηματάρχες που παλεύουν με το πανεθνικό πλαίσιο εγκλεισμού, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός λιανικού εμπορίου, ο οποίος είναι το «κόκκινο πανί» για πολλούς στη Γαλλία λόγω των αντεργατικών και αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών του, ευνοήθηκε ιδιαιτέρως με την καραντίνα. Οι πωλήσεις του δείχνουν αλματώδη αύξηση διεθνώς, διότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έστρεψαν τους καταναλωτές στο Διαδίκτυο, δυσκολεύοντας τα συμβατικά καταστήματα να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Στο πνεύμα αυτό, προσφάτως ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία με τη συμμετοχή πολιτικών, οργανώσεων, καλλιτεχνών και κλαδικών ενώσεων στη Γαλλία για #Χριστούγεννα χωρίς την Amazon#, αποσκοπώντας στην τόνωση της τοπικής και της κυκλικής οικονομίας.

Προκειμένου να υπάρξουν κανόνες ίσου ανταγωνισμού, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ έχει ζητήσει από τα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες λιανικής πώλησης μέσω Διαδικτύου να αναβάλουν τις εκπτώσεις στο πλαίσιο της Black Friday, που είχαν προγραμματιστεί στις 27-29 Νοεμβρίου. Ο λόγος είναι πως τα καταστήματα που πωλούν τα μη πρώτης ανάγκης είδη πρέπει να παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, που θα διαρκέσει έως την 1η Δεκεμβρίου. Ο οξύς ανταγωνισμός από την Amazon ήταν αυτός που αρχικά προκάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες λιανικής πώλησης να υιοθετήσουν την αμερικανική παράδοση. Βάσει αυτής, η Black Friday, η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, σηματοδοτεί την έναρξη της αγοραστικής περιόδου που κορυφώνεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Γαλλίας Φρεντερίκ Ντιβάλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μεταθέσει τις εκπτώσεις για τις 4 Δεκεμβρίου, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων εταιρειών λιανικής πώλησης όπως της γαλλικής Carrefour, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη αλυσίδας λιανικών πωλήσεων, και της γαλλικής  Leclerc. «Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε την ημέρα της Black Friday, εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καταστηματάρχες να ξανανοίξουν πριν από την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε χθες ο κ. Ντιβάλ στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.  

Η ικανότητα της Amazon να συνεχίζει να πουλάει κατά τη διάρκεια της καραντίνας αύξησε την απογοήτευση των ανταγωνιστών της στη Γαλλία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύει μια αμερικανικού τύπου καταναλωτική κουλτούρα αντίθετη με τη μακρά παράδοση της χώρας με τα μικρά, συνήθως οικογενειακά, καταστήματα της γειτονιάς. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει διαμηνύσει ότι η δεύτερη πανεθνική καραντίνα, που ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου, θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν το κλείσιμο των καταστημάτων τα οποία δεν προμηθεύουν το κοινό με είδη πρώτης ανάγκης, των εστιατορίων και των μπαρ. Αλλά με τα νεότερα στοιχεία να δείχνουν ότι η Γαλλία είναι στον σωστό δρόμο για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η κυβέρνηση υφίσταται πιέσεις από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα τέλη Νοεμβρίου. Κι αυτό θα σημάνει πως η άρση των μέτρων θα γίνει εγκαίρως για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών, κατά την οποία πολλές εταιρείες λιανικού εμπορίου κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου τους, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το φαινόμενο μαζικής προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα προς άγραν ευκαιριών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η καθυστέρηση μιας εβδομάδας στις εκπτώσεις της Black Friday θα διασφαλίσει πως τα καταστήματα στη Γαλλία θα ανοίξουν κάτω από αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ώστε και η οικονομία να τονωθεί και η υγεία να περιφρουρηθεί.