Σχέδιο ισχυρής ανάκαμψης με ριζικές μεταρρυθμίσεις

Σχέδιο ισχυρής ανάκαμψης με ριζικές μεταρρυθμίσεις

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνατροπές σε μια σειρά από τομείς πολιτικής, από τη φορολογία μέχρι το ασφαλιστικό και από την παιδεία μέχρι την κοινωνική πρόνοια, για να αλλάξει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε μια 10ετία, ώς το 2030, εισηγείται το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, της επιτροπής του νομπελίστα καθηγητή του LSE Χριστόφορου Πισσαρίδη, που παρουσιάστηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενα σχέδιο στο οποίο βασίστηκαν και οι προτάσεις της κυβέρνησης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τολμηρές προτάσεις

Είναι ένα σχέδιο που «δεν μασάει τα λόγια του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Η μείωση των συντελεστών φορολογίας μετά τα πρώτα κλιμάκια, αλλά και η ενιαία κλίμακα φορολογίας, ένας πιο αναλογικός δημόσιος πυλώνας ασφάλισης και ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης είναι από τις τολμηρές προτάσεις του, που όμως δεν σταματούν εκεί.

Το καλό σενάριο, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου που υπογράφουν επίσης ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και οι καθηγητές Δημήτρης Βαγιανός του LSE και Κώστας Μεγήρ του Yale, προβλέπει να αυξηθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας ώς το 2030 στο 81% του μέσου όρου της Ε.Ε., από 67% που βρίσκεται σήμερα. 

Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί μόνο στο 68%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,5%, έναντι 1,7% χωρίς μεταρρυθμίσεις. Επίσης, προβλέπεται μείωση της ανεργίας από το 17% στο 7%, έναντι 9% χωρίς μεταρρυθμίσεις, αύξηση των εξαγωγών από 37,2% του ΑΕΠ στο 50,5%, έναντι 44,5% χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Τομές ζητούν οι οικονομολόγοι και στη δημοσιονομική πολιτική, προτείνοντας να εγκαταλειφθούν οι υψηλοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων (σ.σ. 2,5% μετά το 2023) που είχε αναλάβει η Ελλάδα και να μετατραπούν σε στόχους για «ήπια και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα» της τάξης του 1%-1,5% του ΑΕΠ. Θεωρούν ότι οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να αυξάνονται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από το ΑΕΠ και να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε αντιδιαστολή με τις γενικές λειτουργικές ή συνταξιοδοτικές δαπάνες. Λένε ναι στην αύξηση προσλήψεων σε ορισμένους κλάδους, όπως οι νοσηλευτές, όχι όμως σε όλους. 

Οι προτεραιότητες

Εκτός από τη δραστική μείωση του ασφαλιστικού και φορολογικού βάρους στην εργασία, προτεραιότητα δίνουν μεταξύ άλλων σε προτάσεις όπως οι εξής:

• Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία.

• Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

• Επενδύσεις σε υποδομές, με προτεραιότητα σε μεταφορές εμπορευμάτων και μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και τον τουρισμό.

• Διαχείριση απορριμμάτων και κυκλική οικονομία.

• Οργανωτικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες (προτείνουν μεταξύ άλλων αύξηση του μέσου μεγέθους των σχολικών μονάδων, αλλά και ψηφιακές υποδομές και περιεχόμενο).

• Διεύρυνση και αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής.

• Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα.

• Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
• Επέκταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει, εξάλλου, ειδικά κεφάλαια για τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την έρευνα και καινοτομία. 

Ανταγωνιστικότητα

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα», είπε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των θεσμών. Οχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά ανεξάρτητη οικονομική έκθεση που θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι «κεντρικός στόχος των εισηγήσεών μας είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε να συγκλίνει σταδιακά με τον μέσο όρο της Ε.Ε.». Επίσης, επισήμανε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «ιδιοκτησία» και υποστήριξη των δράσεων, όταν υλοποιούνται από αυτούς τους οποίους επηρεάζουν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής κ. Βέττας τόνισε ότι «χωρίς τις απαραίτητες δομικές παρεμβάσεις, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της τρέχουσας πρωτοφανούς κρίσης δεν θα έχει την απαραίτητη διάρκεια και ένταση για πραγματική σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή