Μία στις δύο επιχειρήσεις βάζει στον «πάγο» τα επενδυτικά της σχέδια

Μία στις δύο επιχειρήσεις βάζει στον «πάγο» τα επενδυτικά της σχέδια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγωμα» των επενδυτικών πλάνων αλλά και σημαντική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών αναμένει για φέτος η πλειονότητα των επιχειρήσεων που συνεχίζει να βάλλεται από τη σφοδρότητα της πανδημικής κρίσης. Δυσοίωνες είναι επίσης και οι προβλέψεις τους για τον χρόνο που πιστεύουν ότι θα επανέλθει ο τζίρος τους στα επίπεδα προ κορωνοϊού, με τις μισές (50,3%) να εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξες, καθώς αυτό αναμένουν να συμβεί μετά δύο ή τρία χρόνια. Τα παραπάνω αναφέρει έρευνα της διεύθυνσης οικονομικών κλαδικών μελετών της ICAP, στην οποία συμμετείχαν 1.513 επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων και συγκεκριμένα οι 3 στις 4 διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά την περίοδο του lockdown ή με βάση τον ΚΑΔ ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτές είναι επιχειρήσεις του τουρισμού, των κατασκευών, του χονδρικού-λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών και των τροφίμων-ποτών. 

Ετσι, σχεδόν 7 στις 10, ήτοι το 67% των επιχειρήσεων, εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών είναι μειωμένος φέτος σε σύγκριση με το 2019, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις, ήτοι το 25%, αναμένει αύξηση τζίρου. Η μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας προβλέπεται να είναι της τάξεως του 21% κατά μέσον όρο, ενώ ανάλογες μειώσεις αναμένεται να καταγράψουν σε επίπεδο κερδοφορίας (EBITDA) αλλά και ρευστότητας (-22%). Οπως είναι αναμενόμενο, εστίαση και τουρισμός θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων (38% και 66% αντίστοιχα), ενώ μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις που εμφανίζουν κύκλο εργασιών κάτω των 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, τα έσοδά τους θα συρρικνωθούν κατά 24%, ενώ αρκετά περιορισμένη είναι η μείωση για τις εταιρείες με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 2-10 εκατ ευρώ (-14%), καθώς και για αυτές των οποίων ο τζίρος ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ (-10%). Λιγότερα έσοδα αναμένουν και την επόμενη χρονιά, καθώς οι 5 στις 10 επιχειρήσεις (51%) θεωρούν ότι ο τζίρος τους θα είναι επίσης μικρότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2019, παρότι οι προβλέψεις για το 2021 είναι βελτιωμένες σε σχέση με το 2020.

Οσον αφορά το επενδυτικό τους πλάνο, πάνω από τις μισές εταιρείες και συγκεκριμένα το 55,6% το έχουν αναστείλει ή δρομολογούν την αναστολή του μέχρι τα τέλη του έτους, με το μεγαλύτερο ποσοστό αναστολής να εμφανίζει ο κλάδος του τουρισμού (55%) και ο κλάδος του λιανεμπορίου (37%), που αμφότεροι έχουν πληγεί σημαντικά από την επέλαση της πανδημίας. Αντίθετα, μικρότερο είναι το ποσοστό όσων επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (12%) σκοπεύουν να αναθεωρήσουν το επενδυτικό τους πλάνο. 

Τέλος, όσον αφορά την τηλεργασία, το 54,6% των επιχειρήσεων τη θεωρεί λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με την εργασία στο γραφείο, ενώ το 43% δηλώνει ότι δεν θα τη διατηρήσει μετά το πέρασμα της πανδημίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή