Διευρύνεται η ακραία ανισότητα αποδοχών στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Διευρύνεται η ακραία ανισότητα αποδοχών στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακραία και αδικαιολόγητη είναι η ανισότητα αμοιβών ανάμεσα στα υψηλόμισθα διευθυντικά στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων και τους συνήθεις μισθούς των υφισταμένων τους. Ακραία ανισότητα καταγράφεται, όμως, και γενικότερα σε περιοχές των ΗΠΑ όπου ο σκανδαλώδης πλούτος συνυπάρχει με την απόλυτη ένδεια των άστεγων και άπορων. Σχετική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian φέρει την οξεία αυτή αντίθεση να έχει αποτελέσει την αιτία που οδήγησε τις Αρχές του Σαν Φρανσίσκο να επιβάλουν ειδικό φόρο 0,1% στα εισοδήματα υψηλόβαθμων στελεχών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, από το 1978 ώς σήμερα οι αποδοχές των διευθυντικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο 940%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, οι αποδοχές ενός μέσου εργαζόμενου δεν έχουν αυξηθεί παρά μόνον κατά 12%. Το αποτέλεσμα είναι κυριολεκτικά μια άβυσσος ανάμεσα στα εισοδήματα των μεν και των δε.

Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι οι επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και γενικότερα των καινοτόμων βιομηχανιών της νέας οικονομίας. Ο Ελον Μασκ, για παράδειγμα, διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, αμείφθηκε πέρυσι με σχεδόν 600 εκατ. δολάρια, ποσό σχεδόν 10.000 φορές υψηλότερο ενός μέσου μισθού στην ίδια επιχείρηση που είναι ελαφρώς κάτω των 60.000 δολαρίων. Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, έλαβε ως αμοιβή 134 εκατ. δολάρια, ποσό πολλαπλάσιο κατά 2.300 φορές ενός μέσου μισθού υπαλλήλου της ίδιας εταιρείας που κυμαίνεται γύρω στις 57.600 δολάρια. Λιγότερο προκλητικές αλλά και πάλι ιλιγγιώδεις ήταν οι αμοιβές του Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνοντος συμβούλου της Alphabet, μητρικής της Google, καθώς ανήλθαν σε 86 εκατ. δολάρια, περίπου 350 φορές ένας μέσος μισθός στην εταιρεία που ανέρχεται σε 246.804 δολάρια. Καθοριστικός παράγοντας στην περίπτωση της Alphabet ότι η εταιρεία δεν έχει δίκτυο καταστημάτων που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος και πιέζουν, έτσι, προς τα κάτω τους μισθούς των υπαλλήλων.

Οπως επισημαίνει ο Guardian, οι χαώδεις αυτές ανισότητες οδήγησαν την πόλη του Σαν Φρανσίσκο να επιβάλει πρόσθετο φόρο 0,1% σε αυτού του είδους τις ιλιγγιώδεις αμοιβές στελεχών επιχειρήσεων και ειδικότερα σε όσους εξ αυτών εισπράττουν 100πλάσιες αμοιβές ενός μέσου μισθού στην επιχείρηση. Ο φόρος θα αυξάνεται μάλιστα κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα για κάθε 100 φορές που είναι πολλαπλάσιες οι αποδοχές. Σημειωτέον ότι στο Σαν Φρανσίσκο βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που προσφέρουν αυτές τις δυσθεώρητες αμοιβές στα στελέχη τους, ενώ την ίδια στιγμή η πόλη είναι γεμάτη αστέγους που ζουν σε σκηνές.

Ο νέος φόρος υπολογίζεται να φέρει στα ταμεία της πόλης επιπλέον έσοδα από 60 ώς 140 εκατ. δολάρια ετησίως, που θα διατεθούν για τη στέγαση και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πλέον φτωχούς κατοίκους της πόλης. Ο εν λόγω φόρος, που θα ισχύσει από το επόμενο έτος, θα αφορά όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στην πόλη και όχι μόνον όσες έχουν εκεί τα κεντρικά  τους γραφεία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ματ Χάνεϊ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της πόλης, το κίνητρο είναι διπλό: σίγουρα η πόλη χρειάζεται χρήματα για να στηρίξει τους φτωχούς, αλλά παράλληλα το μέτρο μπορεί να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις αποδοχές των υπαλλήλων τους.  Εναλλακτικώς μπορεί να μειώσουν τις ιλιγγιώδεις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή