Η Davidson Kempner προτιμητέος επενδυτής για το Galaxy της Alpha

Η Davidson Kempner προτιμητέος επενδυτής για το Galaxy της Alpha

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner (DK) αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το project Galaxy, που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, της Cepal. Η Davidson Kempner επικράτησε έναντι της Pimco, που ήταν ο δεύτερος διεκδικητής, και σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα είναι κοντά στα 290 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, η τράπεζα εισέρχεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο επενδυτή, με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας έως το τέλος του έτους. 

Η Davidson Kempner είναι αμερικανικό fund με περισσότερα από 30 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση και σημαντική εμπειρία στη διαχείριση κόκκινων δανείων και στις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, μέσω της δραστηριότητάς του στην Ιταλία. Στην Ελλάδα έχει παρουσία από το 2014 όταν και απέκτησε το 50% της Credit Agricole Leasing Hellas. Πρόσφατα, πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo, μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Εχει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο του ομίλου Prelios, ενός servicer με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια άνω των 40 δισ. ευρώ και ακίνητα άνω των 10 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Μέσω της Prelios, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Intensa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψος 3 δισ. ευρώ, ενώ απέκτησε τρία πακέτα τιτλοποιήσεων του ιταλικού προγράμματος παροχής εγγυήσεων GACS (αντίστοιχο του «Ηρακλή») από τις τράπεζες UBI Banca, Creval, Carige. Πέραν του servicer Prelios, η DK έχει αναλάβει τη διαχείριση εννέα χαρτοφυλακίων. 

Μέσω της συναλλαγής Galaxy η τράπεζα επιδιώκει να μειώσει τον δείκτη των κόκκινων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα από το 29% στο 13%, ενώ ο δείκτης NPEs θα περιοριστεί στο 24%, από 43,5% που ήταν στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Αντίστοιχα, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα περιοριστεί από τα 21,2 δισ. ευρώ στα 11 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Η Cepal θα καταστεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της Alpha Bank, καθώς και άλλων τραπεζών ή επενδυτικών κεφαλαίων, τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT